Urologia

​Urologia on yksi HUS Vatsakeskuksen neljästä linjasta. Urologian linjassa diagnosoidaan ja hoidetaan miesten ja naisten virtsaelinten ja miesten sukuelinten sairauksia. Suurimpia potilasryhmiä ovat eturauhasen, virtsarakon ja munuaisten kasvainpotilaat sekä eturauhasen hyvälaatuisesta liikakasvusta kärsivät potilaat.

Urologisia erikoissairaanhoidon tutkimuksia ja toimenpiteitä tehdään HYKS-alueella

  1. Meilahden tornisairaalassa, jossa on urologian poliklinikkatoimintaa ja tehdään yöaikaisia urologisia päivystysleikkauksia.
  2. Peijaksen sairaalassa, jonne on keskitetty suunniteltu urologinen kirurgia vuodeosastoineen. Peijaksessa on myös urologista poliklinikkatoimintaa, ja siellä hoidetaan myös pääosa urologian päivä- ja ilta-aikaisista päivystystoimenpiteistä.

Urologian linja vastaa HUS-alueen potilaidensa lisäksi vaativimmista urologisista toimenpiteistä ja erityistutkimuksista ja -hoidoista Hyksin erityisvastuualueella (HUS-alue sekä Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirit).

Oman erityisvastuualueen ulkopuolelta Vatsakeskuksen urologian linjalle lähetetään potilaita mm. vaativiin virtsaputkiahtaumien leikkauksiin, kookkaiden suurien verisuonien alueelle kasvavien munuaiskasvainten leikkauksiin, vaativiin virtsarakon poisto ja –rekonstruktioleikkauksiin, penissyövän leikkauksiin, virtsakivitoimenpiteisiin sekä robottiavusteisiin urologisiin tähystysleikkauksiin.

Urologian linjalla tehdään vuosittain noin 3000 kirurgista toimenpidettä. Polikliinisiä hoitokontakteja kertyy vuosittain yli 35 000.


Linjajohtaja: Mika Matikainen

 

 Lue lisää