Siltasairaala

 
Meilahden sairaala-alueelle rakennetaan parhaillaan Siltasairaalaa, joka on HUSin historian suurin rakennushanke. Siltasairaala korvaa Töölön sairaalan sekä osan Syöpätautien klinikasta. Rakennus liitetään sekä toiminnaltaan että tiloiltaan Meilahden Tornisairaalaan ja Kolmiosairaalaan sekä Syöpätautien klinikan edelleen käyttöön jääviin osiin. Meilahden sairaaloista muodostuu yhtenäinen Torni-, Kolmio- ja Siltasairaalan kokonaisuus. 
 

Rakentaminen käynnissä, suunnittelu jatkuu  


Rakentaminen alkoi vuonna 2018 ja etenee aikataulussa. Rakennushankkeen toteutusmuotona on yhteistoiminnallinen projektinjohtourakka tavoitebudjetilla. Siinä pääurakoitsijalle on asetettu laadulliset tavoitteet sekä aikataulu- ja kustannustavoite.  
 
Siltasairaalan tiivis rakentamisaikataulu perustuu siihen, että valittu toteutusmuoto mahdollistaa samanaikaisen suunnittelun ja rakentamisen. Tämän lisäksi rakentaminen tapahtuu lohkoittain, mikä mahdollistaa laite- ja kalusteasennusten aloittamisen jo ennen koko rakennuksen valmistumista. 

Hankkeessa käytetään Big room -työskentelytapaa, joka yhdistää suunnittelijat, tilaajan, käyttäjät ja urakoitsijat säännöllisesti saman pöydän ääreen. Myös sairaalan toiminnallinen suunnittelu on käynnissä.
 

Teemana Helsingin kantakaupungin elävä ympäristö 


Siltasairaalan teemaksi on valittu Helsingin kantakaupungin elävä ympäristö, joka näkyy muun muassa pintamateriaaleissa, väreissä ja opasteissa. Teemaa tuodaan esiin myös taideteosten ja integroituvan taiteen avulla. 
 

Kahden sairaalakampuksen yhdistyminen
on iso muutos henkilökunnalle 

 
Siltasairaala yhdistää kahden suuren sairaala-alueen toiminnat Töölön sairaalan yksiköiden siirtyessä Meilahteen. Tätä muutosta johtamaan, suunnittelemaan sekä vastaamaan toimintojen integraatiosta on perustettu laaja muutosorganisaatio. Toimintakulttuurien yhdistämisen lisäksi kehitetään uudenlaisia hoitoprosesseja. 

 Yhteystiedot

 

​  
Marita Perälä
projektipäällikkö
HUS Kiinteistöt Oy
050 427 1346

Salla Itäaho
arkkitehti 
HUS Tilakeskus
050 427 9229


 

 Tietoa rakennushankkeesta

 

 
Rakennusaika
: 2018–​2022 

Sairaalan toiminta alkaa: 2023 

Kustannusarvio: 295 M€ 

Laajuus: bruttoala 69 920 bmr2 

Omistaja: HUS 

Rakennuttaja: HUS Kiinteistöt Oy 

Pääurakoitsija: SRV 

Työmaasivut: www.srv.fi/tyomaa/siltasairaala​  

Pääsuunnittelija: työyhteenliittymä Team Integrated, johon kuuluu neljä arkkitehtitoimistoa: AW2-Arkkitehdit Oy, Brunet Saunier Architectures S.A, Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy ja Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik OY     

Havainnekuvia:
Havainnekuvia Siltasairaalasta​

Esittelymateriaalia:

Siltasairaala-näyttelyn aineistoa (linkki)

Käy katsomassa koko näyttely livenä:

  • Meilahden Tornisairaalan aulassa, Haartmaninkatu 4, Helsinki
  • Töölön sairaalan neuvonnan viereisellä käytävällä, Topeliuksenkatu 5, Helsinki