Lastenlinnan käytävä

Museotoimikunta

Museotoimikunta perustettiin toukokuussa 2018 hoitamaan HUSin museaalisia kokoelmia ja vaalimaan kulttuuriperintöä. HUSin terveydenhuoltoalan kokoelmia sijaitsee useissa yksiköissä ja sairaaloissa, eikä niitä ole aikaisemmin kattavasti kartoitettu. Kokoelmia on kerätty ja hoidettu vapaaehtoisvoimin, ilman koordinoivaa tahoa tai kokoelmapolitiikkaa. Museotoimikunnan tarkoituksena on koordinoida ja kehittää museotoimintaa.

Museotoimikunnan puheenjohtajana toimii HUSin hallituksen jäsen Ilkka Taipale. Museotoimikunnassa työskentelee kolme projektisuunnittelijaa. ​​Vuonna 2019 museotoimikunta uudisti Kellokosk​en sairaalamuseon​ näyttelyn, kartoitti HUSin sairaaloissa ja yksiköissä sijaitsevat kokoelmat sekä toteutti yhdessä taidetoimikunnan kanssa kiertonäyttelyn, joka kertoo toimikuntien työstä sekä nostaa esille poimintaja HUSin museoesine-, taide- ja valokuvakokoelmista. 

Vuonna 2020  museotoimikunta toteuttaa toiminnallisen pienoisnäyttelyn Uuteen lastensairaalaan, julkaisee HUSin ja Uudenmaan terveydenhuoltoalan museoista ja kokoelmista kertovan kirjan, jatkaa kokoelmien luettelointityötä sekä kirjoittaa kokoelmapolitiikan ohjaamaan tallennustyötä.​


​Museotoimikunta kartoittaa aktiivisesti HUSin kokoelmia ja pyytää kartoitukseen apua kaikilta HUSin kokoelmia tuntevilta. Esimerkiksi tutkimus- ja hoitovälineet, tekstiilit, potilastyöt, valokuvat ja arkistoaineisto kuuluvat kartoitettavaan aineistoon. Myös uudempi aineisto 2000-luvulta nykypäivään kuuluu kartoituksen piiriin, jos aineistolla arvioidaan olevan suuri merkitys. Erityisen tärkeää on tallentaa kokoelmien taustat ja niihin liittyvä hiljainen tieto.  

Kartoituksen tavoitteena on estää kokoelmien katoaminen organisaatiouudistusten pyörteissä. Museotoimikuntaan voi olla yhteydessä, jos yksiköstänne ollaan hävittämässä käytöstä poistunutta välineistöä ja sen museaalinen arvo askarruttaa.  

Museotoimikunnan työtä voi seurata toimikunnan Facebook-sivulla.

 

 Ajankohtaista

 

Tulossa näyttely: Sairaanhoitajien ja kätilöiden vuosi 2020

Syksyllä 2020 avataan näyttely Florence Nightingalen ja sairaanhoidon juhlavuoden kunniaksi. 

Sairaanhoitajien ja kätilöiden vuosi 2020 -näyttely

Kiertonäyttely

HUSin museotoimikunnan ja taidetoimikunnan työstä kertova näyttely kiertää kaksin kappalein HUSin toimipisteissä ja on parhaillaan esillä Töölön sairaalassa.

Kiertonäyttelyn aikataulu​

Museopäivä 

XI Terveydenhuoltoalan museoiden valtakunnallinen museopäivä järjestettiin 10.12.2019 Kellokosken juhlatalolla

Ohjelma

 

 Museotoimikunnan puheenjohtajat

 
​Ilkka Taipale (pj)
HUSin hallituksen jäsen
etunimi@ilkkataipale.fi
044 293 9469

Taina Ala-Nikkola (vpj)
johtava ylihoitaja
HUS Psykiatria
etunimi.sukunimi@hus.fi
050 354 8130
 

 Museotoimikunnan jäsenet

 
 

 Hyödyllisiä linkkkejä

 
 

 Museotoimikunnan työntekijät

 
Helena Hämäläinen
projektisuunnittelija
Kellokosken sairaalamuseo
040 662 4777
 
Anders Manns
projektisuunnittelija
Kellokosken sairaalamuseo
040 662 3224
 
Maria Tukia
projektisuunnittelija
HUSin esinekokoelmien kartoitus
040 662 9584
 
Sähköpostiosoite
museo@hus.fi