Taide HUSin sairaaloissa

HUSin sairaaloissa on potilaiden ja henkilökunnan virkistyksenä paljon taidetta. Joillakin sairaanhoitoalueilla toimii aktiivinen taidetoimikunta, joissakin taas  taidehankinnoista ja kulttuuritarjonnasta laajemminkin huolehtii henkilöstöyhdistys. 

Teoksia sairaaloihin on vuosikymmenten mittaan saatu lahjoituksina ja myös hankittu mitä kekseliäimmillä keinoilla. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan sairaalassa rahaa taideteosten hankkimiseen on menneinä vuosikymmeninä kerätty muun muassa myymällä paikallista herkkua, Inkoon puuroa. Kellokosken sairaalassa perustettiin oma artoteekki (taidelainaamo) sairaalan 75-vuotisjuhlien yhteydessä tarjoutumalla  ostamaan taitelijoilta teoksia 1000 markalla. Kokoon saatiin 85 teosta, jota voi lainata osastojen seinille. Jorvissa puolestaan artoteekkia on kartutettu sairaalan toiminnan alusta asti tarjoamalle taitelijoille näyttelytilaa, jonka vuokrana on yksi teos.

Yhteistyöllä paikallisten taiteilijoiden ja taiteilijaseurojen kanssa on vahvat perinteet muun muassa Lohjalla ja Hyvinkäällä. Se on tuonut sairaaloihin kulttuuritapahtumia ja näyttelyitä, ja samalla on kartutettu sairaaloiden taidekokoelmia.

Taidetta on sairaaloissa myös deponoituna. Merkittäviä yhteistyökumppaneita tässä ovat Paulon säätiö ja Helsingin Saskia ry. Molemmat ovat sijoittaneet merkittävän määrän teoksia erityisesti pääkaupunkiseudulla toimiviin HUSin sairaaloihin

Taide sairaaloissa - HUS.pdfTaide sairaaloissa - HUS.pdf