Siirry pääsisältöön

Rintasyöpäpotilaan hoitopolku

Asiasanat:
  • rintasyöpä
  • syöpäsairaudet

​Tervetuloa rintasyöpäpotilaan hoitopolulle. Tällä sivustolla kerromme sinulle vaihe vaiheelta, miten tutkimus ja hoito etenevät.

Potilas ja läheinen keskustelevat lääkärin kanssa.

Jos perusterveydenhuollon puolella tai yksityislääkärillä tehdyissä tutkimuksissa vahvistuu rintasyöpä tai siitä herää vahva epäilys, saat lähetteen Rintarauhaskirurgian yksikköömme. 

Jos sinulla on kyhmy rinnassa tai muu rintasyöpään viittaava oire, hakeudu kiireellisesti mammografiaan sekä rintojen ja kainaloiden ultraäänitutkimukseen. Jos mammografiassa tai ultraäänessä todetaan epäilyttävä löydös, otetaan siitä paikallispuudutuksessa paksuneulanäyte. Jos kainalossa todetaan epäilyttäviä imusolmukkeita, tulee myös niistä ottaa neulanäyte. Nämä tutkimukset tehdään terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai yksityisellä lääkäriasemalla.  

Jos paksuneulanäytteen tulos vahvistaa rintasyöpäepäilyn, terveyskeskuslääkäri, työterveyslääkäri tai yksityislääkäri lähettää sinut Rintarauhaskirurgian yksikköön. 

Jos oireesi viittaavat rintasyöpään tai löydös mammografiassa tai ultraäänitutkimuksessa on epäilyttävä, saat lähetteen Rintarauhaskirurgian yksikköön diagnoosin varmistamiseksi, vaikka tehdyissä tutkimuksissa ei syöpää löytyisikään. 

Syöpätalo ,

terveyskylä.fi

Lisätietoa rintasyövästä löydät Terveyskylän Syöpätalosta. Terveyskylä on erikoissairaanhoidon verkkopalvelu.

Rintasyövän sairastanut Marja: “Ystävät saivat käyttöohjeet kohteluuni” ,

potilastarina

Rintasyövästä parantunut Marja haluaa olla esimerkkinä, että vaikeasta ja vakavasta sairaudesta voi toipua.

Vuosikymmeniä syövän kanssa ,

potilastarina

Syksy 1994 oli merkittävä Merja Kärpäsen elämässä, kun lääkärikäynti toi tuloksena rintasyöpädiagnoosin. "En ole koskaan näiden 25 vuoden aikana menettänyt toivoa."

Toimipisteet

Rintarauhaskirurgian yksikkö - vuodeosasto ja poliklinikka

Kirurgisessa sairaalassa sijaitsevassa rintarauhaskirurgian yksikössä leikkaamme sekä uusia että paikallisesti uusiutuneita rintasyöpätapauksia.

Syöpätautien poliklinikka ja päiväosasto

Meilahden Syöpätautien poliklinikalla ja päiväosastolla on lääkäreiden ja sairaanhoitajien vastaanottoja monessa toimipisteessä.