Siirry pääsisältöön

Ammattilaiselle

Neuropsykiatrian poliklinikan läheteohje

Asiasanat:
  • neuropsykiatria
  • lähetteet

Tässä ohjeet neuropsykiatrian poliklinikalle.

Neuropsykiatrian poliklinikalla toteutamme täysi-ikäisten potilaiden vaativaa kehityksellisten neuropsykiatristen häiriöiden diagnostiikkaa, hoidon ja kuntoutuksen suunnittelua sekä annamme konsultaatiotukea. Perustason kehityksellinen neuropsykiatrinen diagnostiikka ja hoito toteutetaan alueellisilla psykiatrian poliklinikoilla tai konsultaatiotuen avulla perusterveydenhuollossa/työterveyshuollossa

Lisätietoa Käypä hoito-suosituksesta linkistä https://www.kaypahoito.fi/hoi50061#s15

Lisätietoa Mielenterveystalon ammattilaisosiosta linkistä https://ammattilaiset.mielenterveystalo.fi/tyokalut/hyvanhoidonmallit/ADHD/Sivut/default.aspx

Kehitykselliseen neuropsykiatriseen arvioon lähettämisen perusteet

Epäily lapsuudessa alkaneista, läpi elämän jatkuneista kehityksellisistä neuropsykiatrisista häiriöistä, kuten aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöstä, autismikirjon häiriöstä, Touretten oireyhtymästä ja niihin rinnastettavista, toimintakykyä rajoittavista häiriöistä (diagnoosi­ryhmät F84-F95). Mikäli oireet ovat alkaneet murrosiässä tai aikuisuudessa, ne todennäköisesti johtuvat muusta syystä, esimerkiksi psykiatrisesta häiriöstä tai neurologisesta sairaudesta. Tutkimusjaksolle ei voida ottaa pelkän oppimiskyvyn häiriön vuoksi (F80-F83 esim. kielellisen kehityksen häiriö, laaja-alainen oppimiskyvyn häiriö tai lukihäiriö), vaan näiden tutkimukset suositellaan toteutettavan esim. perusterveydenhuollon psykologin konsultaationa.

Ne aikuiset, joille on jo asetettu neuropsykiatrinen diagnoosi (ICD-10- tai DSM-IV-/ DSM-5 -kriteerit täyttyneet sekä lapsuudessa että nuoruusiässä/aikuisuudessa), lähetetään ensisijaisesti alueellisille psykiatrian poliklinikoille, joista käsin voidaan konsultoida neuropsykiatrian poliklinikkaa ja tarvittaessa tapauskohtaisesti lähettää neuropsykiatrian poliklinikalle neuropsykiatrisen kuntoutussuunnitelman tarkistukseen ja hoidon suunnitteluun.

Katso tästä linkki Älyllisesti kehitysvammaisten henkilöiden (F70-F79) konsultaatioiden menettelyohjeet

Katso tästä linkki Neuromodulaatiohoitojen (TMS) läheteohjeet

Neuropsykiatrian poliklinikka on ensisijaisesti konsultatiivinen yksikkö. Potilaan hoitosuhteen lähettävään yksikköön tulee jatkua koko tutkimusjakson ajan. Lähettävän lääkärin ajantasainen puhelinnumero ja muut yhteys­tiedot pyydetään liittämään lähetteeseen. Tutkimusjakson jälkeen potilas palaa jatkohoitoon lähettävään yksikköön.

Toimipisteet

Neuropsykiatrian poliklinikka, Pasila

Neuropsykiatrian poliklinikalla teemme tutkimuksia ja suunnittelemme hoitoa sekä kuntoutusta neuropsykiatrisille aikuisikäisille potilaille.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.