Kulttuuripsykiatrian poliklinikan läheteohje
Asiasanat:Maahanmuuttajien sekä muiden kieli- ja kulttuurivähemmistöihin kuuluvien potilaiden ohjaaminen Kulttuuripsykiatrian poliklinikalle
Kulttuuripsykiatrian poliklinikka toimii muun psykiatrisen erikoissairaanhoidon tukena. Kulttuuripsykiatrian poliklinikalla voidaan auttaa esim. erotusdiagnostisissa haasteissa, vaikeasti traumatisoituneiden psykiatrisissa arvioissa ja tilanteissa, joissa kulttuuristen tekijöiden merkityksen arvioiminen on vaikeaa. Pelkästään tarve tulkkivälitteiseen työskentelyyn ei ole peruste ohjata potilasta Kulttuuripsykiatrian poliklinikalle.
Jos potilas tarvitsee ensisijaisesti psykiatrista hoitoa, tulee hoito järjestää asuinpaikan mukaisessa yksikössä, josta käsin voidaan tarvittaessa konsultoida Kulttuuripsykiatrian poliklinikkaa. Yleensä hoitovastuu säilyy lähettävällä taholla ellei toisin sovita esimerkiksi akuuttipsykiatristen yksiköiden kanssa. Pienelle osalle poliklinikalla tutkituista potilaista voidaan järjestää tutkimusten jälkeen hoidollinen jakso.
HUS-alueen turvapaikanhakijoita voidaan ohjata arvioon ja rajattuun hoitoon myös muualta kuin psykiatrisesta erikoissairaanhoidosta, mutta asiasta olisi hyvä sopia potilaan vastaanottokeskuksen kanssa.
Tarvittaessa Kulttuuripsykiatrian poliklinikkaa voi konsultoida esimerkiksi puhelimitse.
Lähetteestä on hyvä käydä ilmi:
- Kysymyksenasettelu Kulttuuripsykiatrian poliklinikalle
- Toteutuneet psykiatriset tutkimukset ja hoito tiivistetysti
- Somaattiset sairaudet ja vammat
- Lääkehoito
- Tilanne työelämässä tai opinnoissa
- Potilaan oleskelulupastatus (turvapaikanhakija, paperiton, oleskeluluvan saanut)
- Potilaan asiointikieli ja tulkkiin liittyvät erityistoiveet
- Yhteystiedot potilaalle sekä tarvittaessa potilasta auttavalle henkilölle
Muuta tietoa: HUS Pakolaispotilaan kohtaaminen ja hoito (MT-talon ammattilaisosio)