Sivun sisältö
Sosiaali- ja terveysministeriö on ”Yhtenäisissä kiireettömän hoidon perusteissa” linjannut perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon työnjakoa tavallisimmissa lastenneurologisissa ongelmissa, joita ovat lasten epilepsia, lasten päänsärky ja lasten poikkeava kehitys.
Perusterveydenhuollon (terveyskeskuksen) tehtäviksi on asetettu:
- Kohtausoireiden ja epilepsiaan liittyvien oireiden tunnistaminen.
- Migreenin ja jännityspäänsäryn diagnosoiminen, hoito ja ennaltaehkäisy.
- Muiden päänsärkyjen tavallisten syiden tunnistaminen ja hoito tai hoitoon ohjaus (erityisesti psyykkiset stressitekijät - mm. koulukiusaaminen, oppimisongelmat ja perheen sisäiset stressitekijät) sekä erikoissairaanhoidon jälkeinen jatkohoito tarvittaessa
- Erottaa ja tunnistaa hyvänlaatuiset normaalin kehityksen variaatiot ja lievät kehityspoikkeamat vaikeammista kehityshäiriöistä sekä aloittaa tukitoimet viipymättä, kun ongelma on kartoitettu perusterveydenhuollon moniammatillisessa työryhmässä
Erikoissairaanhoidon (lastenneurologian alueelliset vastaanotot) tehtäviksi on asetettu:
- Kohtausoireiden diagnostiikka ja erotusdiagnostiikka, sekä hoidon aloitus, ohjaus, seuranta ja lopetuksen suunnittelu.
- Kallonsisäisten sairauksien aiheuttaman päänsäryn tutkimukset, hoito ja seuranta; vaativan migreenikohtauksen selvittely ja hoito; sekä toistuvan tai kroonisen päänsäryn syiden selvittelyssä mahdollisesti tarvittavat erikoistutkimukset.
- Kehityspoikkeavuuksissa syyn selvittämiseen tarvittavat tutkimukset yksilöllisesti.
- Vaikea-asteiset ja monialaiset vamma- tai sairauskokonaisuudet seurataan
erikoissairaanhoidossa tai kehitysvammahuollossa
- Vaikeusasteesta riippumatta tukitoimet toteutetaan valtaosin lapsen lähiympäristössä yhteistyössä päivähoidon, koulun ym. kanssa ja niiden järjestämisessäperusterveydenhuollon osuus on keskeinen.