Ihotestit

Potilaan allergiaan viittavien oireiden selvittely aloitetaan tavallisesti ihotestauksella. Allergiatutkimuskeskuksessa tehdään ihokokeita välittömän ja viivästyneen yliherkkyyden tutkimiseksi.
 

Suomen laajimmat allergeenivalikoimat

 

Allergiatutkimuskeskuksen ihotestien allergeenivalikoimat ovat maan laajimmat – ihopistokokeissa ja epikutaanitesteissä voidaan tutkia yli 400 erilaista allergeenia. Ihopistokokeissa monet epäillyt allergeenit käytetään sellaisenaan tai ne valmistetaan tutkimuskeskuksessa. Käytettävät allergeenivalmisteet ovat laadukkaita ja immunokemiallisesti vakioituja.
 
Ihopistokoe on nopeiden välittömien allergiareaktioiden perustutkimus. Ihopistokokeella selvitetään millä allergeenillä on mahdollisesti yhteys potilaan oireisiin (nuha- ja silmäoireet, astma, atooppinen ihottuma, nokkosihottuma, suolisto-oireet).
 
Epikutaanikokeilla eli lapputesteillä tutkitaan hidasta viivästynyttä ihokosketusallergiaa, joka ilmenee yleensä ihottumana, allergisena ekseemana. Yhdessä testisarjassa on 10-30 testiainetta. Testisarjojen ulkopuolisia aineita ei tutkita. Epikutaanikokeisiin kuluu tavallisesti 4-6 päivää. Lähetteen voi tehdä ihotautilääkäri.
 
Testivalikoimaan kuuluvat:
 
  • ihopistokokeet (prick-testit)
  • ihon sisäiset testit (ic ja sc)
  • avotestit
  • urtikariatestit
  • epikutaani- eli lapputestit
 
Allergiatutkimuskeskuksessa ihotestien laadunhallintaan on kiinnitetty erityistä huomiota. Testitietojen seurannassa käytetään tietojenhallintaohjelmaa, jonka avulla seurataan työn tuloksia ja allergioiden esiintyvyyden muutoksia.