Allergian uudet hoitolinjat

Allergiat ovat lasten ja nuorten yleisin krooninen sairaus. Uusi lääketieteellinen tutkimus on mullistanut allergian hoito-ohjeet viime vuosien aikana. Ihminen voi olla oireeton ja toimintakykyinen, vaikka on allerginen. Välttämisen rinnalle ovat nousseet siedätyshoito sekä altistuminen hyödyllisille mikrobeille.
 
Emeritusprofessori Tari Haahtela Hyksin Iho- ja allergiasairaalasta suosittaa kaikille omaa kasvimaata.
 
- Kansa näyttää tienneen, ettei turha välttely johda toivottuun tulokseen. Kansallinen allergiaohjelma ei vähättele allergioiden merkitystä. Se pyrkii kuitenkin tukemaan terveyttä eikä allergiaa.
 
Vaikka allergian hoidossa korostetaan nykyään altistumista ja siedätystä, tarvitaan hoidossa aina myös välttämistä. Erona aiempaan hoitosuositukseen on, että nyt pitää perustella tarkasti, mitä todella vältetään ja kuinka kauan. Tämä edellyttää tarkempaa ja parempaa potilaan oireiden syiden tutkimista.
 
- Jos eläimistä, siitepölyistä tai ruoasta ilmenee vahvoja oireita, altisteita vältetään. Tietyt ruoka-aineet voidaan sulkea pois ruokavaliosta sovituksi ajaksi, ja purkaa dieettiä sen jälkeen aine kerrallaan, Haahtela toteaa.
 
Allergia on usein, varsinkin lapsuudessa, lievä ja ohimenevä, eikä sen tarvitse olla elinikäinen tuomio. Tutkimukset kertovat, että useimmiten lievät oireet ovat lieviä vielä 20 vuoden kuluttua.
 
- Mutta toimintakykyä huonontava astma, nuha ja ihottuma tai voimakas ruoka-allergia ja vakavat allergiset yleisreaktiot pitää hoitaa ajoissa ja tehokkaasti. Pitää tunnistaa tosiongelmat, joita riittää, koska ainakin kolmasosa nuoristamme on allergisia.
 

Siedätystä ja probiootteja

 
Siedätyshoitojen lisääminen vaatii täsmädiagnostiikkaa oikean allergeenin löytämiseksi ja entistä aktiivisempaa hoito-otetta. Perinteinen pistossiedätys siitepölyille monipuolistuu kielenalustableteilla, ruoka-allergiassa saatetaan siedättää oireita aiheuttavalla ruoalla sellaisenaan annosta vähitellen lisäten. Myös probiootit eli terveyteen myönteisesti vaikuttavat mikrobit ovat vahvan kehityksen kohteena, vaikka ne eivät riitä korvaamaan luontaista altistumista.
 
Väestöä rohkaistaan yleistä terveyttä vahvistavaan elämäntapaan, kuten liikuntaan ja luonnossa tapahtuvaan toimintaan, jotta ihmisen immuunipuolustusjärjestelmä saisi haasteita.
 
- Lapset pitää viedä luontoon. Lemmikkejä saa myös olla, koska ne kantavat tassuissaan mikrobeja, jotka vahvistavat immuniteettia, Haahtela suosittaa. Lemmikistä luopumista harkitaan silloin, jos se aiheuttaa todistettuja ja pahenevia oireita. Se on kuitenkin enemmän poikkeus kuin sääntö.
 

Kansallisen allergiaohjelman 2008-2018 teesit

 
1. Vahvista sietokykyä.
2. Asennoidu allergiaan uudella tavalla: älä vältä allergeeneja turhaan.
3. Hoidata vakavat allergiat ajoissa. Estä pahenemisvaiheet.
4. Paranna ilmanlaatua.
5. Lopeta tupakointi!