• Etusivu
   »
  • Ammattilaiselle
    »
   • COVID-19 näytteenottoonohjauksen ja tartuntojen seurannan ohjelmistopalvelu HUS-alueen ammattilaisille

COVID-19 näytteenottoonohjauksen ja tartuntojen seurannan ohjelmistopalvelu HUS-alueen ammattilaisille

Tiedote 7.4.2020
päivitetty 5.8.2020

​Ohjelmistopalvelut osat ovat

 • Näytteenottoon ohjaava COVID-19-näytteenottobotti ja siihen liitetty drive-in-näytteenoton ajanvaraus (lisää tietoa alla)
 • COVID-19-tartuntojen seurannan ja jäljityksen ohjelmisto, joka sisältää myös käyttöliitymän tartuntojen jäljitykseen hoivalaitoksissa, tilannekuvakyselyn ja raportoinnin. (lisää aiheesta otsikoiden Potilasohjeet ja käyttöohjeet linkeissä)

COVID-19-näytteenottobotti ja siihen liitetty drive-in-ajanvaraus

HUSin alueen avoterveydenhuollon neuvonnassa ja vastaanotoilla työskentelevät ammattilaiset käyttävät palvelua haastatellessaan potilasta infektio-oireista.

Näytteenottokriteerien täyttyessä ammattilainen voi varata potilaalle ajan Vihta-ajanvarausjärjestelmästä erikoissairaanhoidon ylläpitämään drive-in-näytteenottopisteesen tai liikkuvaan näytteenottoon.

Palvelu sopii käytettäväksi kaikenikäisen asiakkaiden/potilaiden, myös lasten, näytteenottokriteerien arvioimiseen.

Kuntien infektioterveysasemien ja muiden vastaavien toivotaan käyttävän COVID-19-näytteenottobottia, vaikka näyte otettaisiinkin terveysasemalla. Tällöin näytteenoton tarpeen arviointiprosessi täytetään, mutta Vihta-ajanvarausjärjestelmä ohitetaan.

Näytteenottobotti hyödyttää epidemiaseurantaa, sillä tiedot kertyvät HUSin Epidemiologisen yksikön ja kuntien tartuntatautiyksiköiden yhteiseen tietokantaan, jonka avulla avulla tartuntatautilain mukaisissa tehtävissä olevat ammattilaiset voivat seurata epidemiaa ja jäljittää altistuneita.

HUS Epidemiologisen yksikön asiantuntijat päivittävät näytteenottobottia ja sen päättelypuita säännöllisesti koronapandemian edetessä. Päivityksistä ja uusista versioista tiedotetaan palvelun käyttäjiä sekä kuntien tartuntatautiyksiköissä työskenteleviä.


Seuraavissa kuvissa 1-4 on kuvattu palveluprosessin osiot:

thumbnail_prosessi1.jpg
thumbnail_prosessi2.jpg
thumbnail_prosessi3.jpg

thumbnail_prosessi4.jpg

Palvelun käyttöönotto

Kunkin organisaation tulee pitää huolta oman henkilökuntansa informoimisesta sekä palvelun käyttöohjeiden noudattamisesta.


1. Organisaatio ilmoittautuu ohjelmistopalvelun käyttäjäksi

HUS ja ohjelmistopalvelun käyttöönottava organisaatio tekevät sopimuksen palvelun käytöstä. Käyttö on maksutonta.

Palvelun käyttöönottavien organisaatioiden tulee ilmoittautua näytteenottopalvelun käyttäjäksi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen palvelubotti(a)hus.fi tai oheisen lomakkeen kautta.


2. Esimiehet ja henkilöstö tutustuvat ohjelmistoon

Palvelun käyttöönottaville ammattilaisille järjestettyjen infotilaisuuksien tallenteen löydät alla olevasta linkistä.


3. Palvelun käyttäjä rekisteröityy TerveyskyläPRO-palveluun

COVID-19 näytteenottobotti sijaitsee TerveyskyläPRO-palvelussa.

Jos et ole käyttänyt TerveyskyläPRO-palvelua aiemmin, ota palvelu käyttöön rekisteröitymällä palvelun käyttäjäksi.

Huomaa, että jos työskentelet jossakin viidestä yliopistosairaanhoitopiiristä (HUS, KYS, OYS, TAYS tai TYKS), Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymässä tai Lapin sairaanhoitopiirissä, voit aloittaa palvelun käytön omilla organisaatiotunnuksillasi ilman rekisteröitymistä.

Muut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset kirjautuvat palveluun ensimmäisellä käyttökerralla rekisteröimällään sosiaali- ja terveydenhuollon varmennekortilla.


Tukipalvelut

Päivittyvät ohjeet ovat botin etusivulla.

Yhteydenotot, sisältöasiat ja palvelupyynnöt: palvelubotti(a)hus.fi

Tekninen tuki:

Palvelunumerossa 0800 132 400 vastataan kiireellisiin teknisiin kysymyksiin, kuten palveluun kirjautumiseen liittyviin ongelmiin. Palvelunumero on tarkoitettu ainoastaan ammattilaisille, eikä numeroa tule jakaa potilaille.


Palvelunumero on auki arkisin klo 07-21 sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä 07-15.


Kiireettömissä teknisissä asioissa on käytössä sähköposti tuki(a)terveyskyla.fi.​​


Lisätietoa:
Helsingin yliopistollinen sairaala HUS on tuottanut alueensa terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön uuden palvelun Tartuntatautilain 1227/2016 8 §:n velvoitteiden mukaisesti. Palvelun jatkuvasta päivittämisestä vastaavat HUS Epidemiologinen yksikkö ja HUS Tietohallinnon Sähköiset asiointipalvelut.​