Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 7.12.2021 09.54

Ystävä luovutti munuaisen

Asiasanat:
  • Husari
  • elinsiirto
  • elinluovutus

Helena Pilkevaara-Talikka, 61, luovutti ystävälleen Tarja Tervoselle, 62, munuaisen toukokuussa 2020. Tervonen sairasti refluxinefropatiaa, jonka seurauksena hänelle oli kehittynyt loppuvaiheen munuaisten vajaatoiminta.

Kuvituskuva: Kahden ihmisen kädet

Maaliskuussa 2019 tuli voimaan lakimuutos, joka mahdollisti munuaisensiirrot elävältä luovuttajalta. Luovuttaja voi olla ystävä tai anonyymi henkilö. Ensimmäinen munuaisensiirto anonyymiltä elävältä luovuttajalta tehtiin HUSissa viime vuonna. 

”Mieheni olisi halunnut luovuttaa munuaisensa, mutta hän ei sopinut luovuttajaksi. Kysyin sitten Helenalta ohimennen, haluaako hän antaa minulle toisen munuaisensa,” Tervonen kertoo. 

Pilkevaara-Talikka mietti asiaa muutaman päivän, jonka jälkeen vastasi myöntävästi. Ystäväpari on tuntenut toisensa lapsuudesta saakka ja ovat hyvin läheisiä. 

”Meillä on lähes samanikäiset pojat ja molemmilla yrittäjämiehet. Kummallakin on myös mökit saaristomerellä, tosin eri saarissa,” Pilkevaara-Talikka nauraa.  

Elämä palautunut normaaliksi elinsiirron jälkeen

Pilkevaara-Talikka kävi puoli vuotta erilaisissa tutkimuksissa, jolloin varmistui, että hän voi luovuttaa munuaisensa. Elokuussa 2019 oli selvää, että Tervoselle tultaisiin tekemään elinsiirto. Koronaviruspandemia viivästytti hieman leikkausaikaa. 

Leikkaus sujui hyvin. Pilkevaara-Talikka oli sairaalassa kolme päivää, Tervonen kahdeksan. Molemmat ovat voineet hyvin leikkauksen jälkeen ja elämä on kummallakin palautunut normaaleihin uomiinsa. Erityisen iloinen Tervonen on siitä, ettei hänen tarvitse käydä enää dialyysissa.  

Tervonen ja Pilkevaara-Talikka hankkivat uudet silmälasit usein samoihin aikoihin. 

“Tänä syksynä Helena osti silmälasit ennen minua. Kun minä menin valitsemaan laseja, optikko tarjosi minulle samanlaisia kehyksiä. Purskahdin nauruun ja kerroin, että olen saanut ystävältäni reilu vuosi sitten munuaisen ja ostin juuri samanlaisen käsilaukun kuin hänellä. En aio edes kokeilla kyseisiä kehyksiä, se olisi jo liian outoa,” Tervonen hymyilee. 

Teksti: Lotta Laine
Kuva: Mostphotos

Husari 4/2021