Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 10.12.2020 16:10

Yhteistä identiteettiä rakentamassa

Asiasanat:
  • Husari
  • artikkeli
  • Puistosairaala

Entisen Lastenklinikan tiloihin rakentuva Puistosairaala tuo saman katon alle eri alojen osaajat useista HUSin sairaaloista. Vaikka muutto tapahtuu vajaan vuoden päästä, yhteistä identiteettiä rakennetaan jo nyt.

Patrik Lassus, Hellevi Ruokonen, Karoliina Halmesmäki ja Tuomo Meretoja

Puistosairaalan muutosjohtamisen organisaatioon kuuluvat Patrik Lassus, Hellevi Ruokonen, Karoliina Halmesmäki ja Tuomo Meretoja valmistautuvat yhteiseen muuttoon muun muassa viestintää tehostamalla.

Puistosairaalan tulevat käyttäjät ovat olleet mukana uuden sairaalan suunnittelussa aina pohjapiirustuksista ja tilasuunnitelmista lähtien. Tilojen lisäksi käyttäjät ovat suunnitelleet yhdessä sairaalan toimintaa ja potilashoidon optimointia, kun moni aiemmin erillään ollut yksikkö muuttaa nyt yhteisiin tiloihin.

Puistosairaalaan on suunniteltu monia uusia ratkaisuja kuten lyhythoitoisen kirurgian yksikkö ja raskasta kirurgiaa varten oma heräämö ja heräämövalvonta. Nykyisistä isoista vuodeosastohuoneista päästään yhden ja kahden hengen huoneisiin. Poliklinikalla päästään itse suunniteltuihin tiloihin.

” Saamme hyvät leikkaussalit, joissa voimme leikata nykyistä enemmän hoidollisesti raskaita potilaita. Yhteisöstä tulee varmasti myös synergiaetuja. Lyhythoitoisen kirurgian yksikkö muuttaa hoitoa yksinkertaisemmaksi ja kustannuksiltaan järkevämmäksi. Prosessi kevenee myös potilaiden osalta”, ylilääkäri Patrik Lassus plastiikkakirurgialta sanoo.

Plastiikkakirurgit leikkaavat tällä hetkellä useassa eri sairaalassa, joten muutto Puistosairaalaan tulee lisäämään tehokkuutta ja selkeyttämään toimintaa. Puistosairaalassa plastiikkakirurgian leikkausosasto yhdistyy Kirurgisen sairaalan anestesia- ja leikkausosasto L:n kanssa, mikä tuo molemmille uusia potilasryhmiä sekä uusia kollegoita. 

”Kahden yksikön yhdistyessä yhdistyy kaksi erilaista kulttuuria. Voimme poimia molempien yksiköiden toiminnoista parhaat palat. Näemme muuton mahdollisuutena muuttaa toimintatapoja ja oppia uutta”, ylilääkäri Pekka Tarkkila Töölön anestesia- ja leikkausosastolta kertoo.

Toimintojen keskittäminen Meilahteen tuo paljon hyötyjä

Kaikki Puistosairaalaan muuttavat yksiköt odottavat innolla muuttoa moderneihin ja juuri niiden tarpeisiin räätälöityihin tiloihin. Sijainti Meilahden kampuksella on suuri etu etenkin, kun monen yksikön toiminta on tällä hetkellä hajautettu useaan paikkaan.

”Puistosairaalan sijainti Meilahden kampuksella helpottaa henkilökunnan liikkumista ja sijoittumista. Puistosairaalassa verisuonikirurgian poliklinikkatoiminta kaksinkertaistuu; pystymme hoitamaan enemmän potilaita ja pysymään hoitotakuussa aiempaa paremmin”, laskimokirurgian osastonylilääkäri Karoliina Halmesmäki sanoo. 

”Toiminnan keskittäminen Puistosairaalaan ja Meilahden kampukselle mahdollistaa laadullisen sekä taloudellisen parantamisen potilashoidon, peruskoulutuksen ja erikoistumiskoulutuksen osalta.  Toivomme toiminnan keskittämisen lisäävän tehokkuutta”, Pää- ja kaulakeskuksen ja suu- ja leukasairauksien linjan hallinnollinen ylilääkäri Hellevi Ruokonen jatkaa.  

Ruokonen uskoo, että modernit tilat mahdollistavat myös digitalisaation hyödyntämisen konsultaatioissa ja koulutuksessa aiempaa paremmin.

Toimintatapoja yhtenäistetään jo nyt

Jo ennen muuttoa eri yksiköiden kulttuuria ja toimintatapoja pyritään yhtenäistämään. Tavoitteena on, että uusien tilojen myötä syntyy yhteinen Puistosairaala-identiteetti. 

”Muutos on toki aina pelottava. Monella voi olla huoli, säilyykö oma työ mielekkäänä. Uskon, että loppujen lopuksi työ ei hirveästi muutu ja se mikä muuttuu, muuttuu toivottavasti paremmaksi”, Lassus sanoo.

”Rintarauhaskirurgiassa huolena on ollut henkilöstön riittävyys kaikkiin toimintoihin ja sitä käymme nyt läpi. Pyrimme kuitenkin siihen, että toiminta saadaan pyörimään optimaalisella tavalla. Avoin viestintä on tärkeässä roolissa, kun muutoksia tapahtuu monella rintamalla”, rintarauhaskirurgian ylilääkäri Tuomo Meretoja jatkaa.

Puistosairaalan peruskorjaus

  • Rakennusvaihe valmistuu kesäkuussa 2021.
  • Peruskorjauksessa uusitaan kaikki sisätilat. Vain rakennuksen runko säilyy ennallaan.
  • Yksiköt muuttavat ja ensimmäiset potilaat otetaan tiloihin lokakuussa 2021
  • Puistosairaalaan muuttavat rintarauhaskirurgia, plastiikkakirurgia, verisuonikirurgia sekä suu- ja leukasairaudet, kliininen fysiologia ja kuvantaminen.

Teksti: Suvi Huttunen
Kuva: Mikko Hinkkanen

Husari 6/2020