Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 11.3.2022 12.34

Vatsakeskuksessa aloitetaan uusi hoitomuoto eturauhassyövän hoitoon 

Asiasanat:
  • eturauhassyöpä
  • syöpä
  • syövän hoito

HUSin Vatsakeskuksessa aloitetaan maaliskuussa 2022 eturauhassyövän HIFU-hoidot. Kyseessä on uusi hoitomuoto Suomessa. HIFU-hoitoa käytetään paikallisessa, kohtalaisen riskin eturauhassyövässä sekä sädehoidon jälkeen uusiutuneessa eturauhassyövässä.

Lääkäri ja potilas.

HIFU-hoidossa eturauhasta kuumennetaan ilman leikkausta peräsuolen kautta ultraäänienergialla niin, että syöpäkasvain menee kuolioon. Hoitoalue räätälöidään HIFU-hoidossa halutun laajuiseksi ja muotoiseksi. HIFU:lla voidaan myös hoitaa vain yksi eturauhasen lohkoista, jossa syöpä sijaitsee tai koko eturauhanen. HIFU:a voidaan antaa eturauhassyövän ensilinjan hoitona sekä syövän uusiutuessa sädehoidon jälkeen.

“Leikkaus tai sädehoito, jotka ovat tällä hetkellä eturauhassyövän parantavat hoidot, aiheuttavat osalle paikallista eturauhassyöpää sairastavista potilaista merkittäviä haittavaikutuksia ja ovat osalle ylihoitoa. Ei-aggressiivisten, pienialueisten syöpien kohdalla voidaan jäädä seurantalinjalle. Osassa pienialueisista keskiaggressiivista eli kohtalaisen riskin eturauhassyövistä parantava tulos saavutetaan hoitamalla kasvainalue kohdennetusti eturauhasen sisällä. HIFU-hoito on juuri tällainen. Radikaalihoitojen rinnalle tarvitaan mahdollisuus kevyempään hoitoon pienemmillä haittavaikutuksilla”, sanoo urologian ylilääkäri Mika Matikainen.

HIFU-hoidossa vähäisemmät haittavaikutukset kuin leikkaushoidossa ja sädehoidossa

HIFU-hoito on ollut vakiintunut hoitomuoto eturauhassyöpään monessa maassa jo yli 10 vuoden ajan. Tästä huolimatta sitä pidetään vielä kokeellisena hoitomuotona. Eturauhassyövän HIFU-hoidosta ei ole vielä yhtä pitkää seurantatietoa kuin eturauhassyövän leikkaus- ja sädehoidosta eikä satunnaistettua tutkimusnäyttöä perinteisiin hoitomuotoihin verrattuna. Hoito on kuitenkin arvioitu potilaille turvalliseksi.

HUSissa HIFU-hoitoja tehdään urologian erikoisalalla Puistosairaalan leikkausosastolla 12 kuukauden testijaksolla, jonka aikana tavoitteena on hoitaa 50 potilasta. Hoitoa tarjotaan potilaille, joilla on todettu koepaloilla varmistettu paikallinen kohtalaisen riskin eturauhassyöpä. Potilaan yleiskunnon tulee sallia nukuttaminen tai selkäydinpuuduttaminen.

“Hoidon jälkeen potilas voi palata kevyeen toimistotyöhön muutaman päivän levon jälkeen ja raskaampaan työhön ja urheiluun yhden viikon jälkeen. HIFU-hoito on tyypillisesti kertahoito, joten potilaan ei tarvitse matkustaa yhtä usein sairaalaan kuin sädehoidossa, eikä hoitoon liity myöhempää riskiä virtsarakon tai peräsuolen sekundaarisyövästä”, kertoo urologian erikoislääkäri Kanerva Lahdensuo.

HIFU-hoidon jälkeen potilaat käyvät urologin seurannassa. Seurantaan kuuluu PSA-arvojen mittaukset, virtsausoireiden seuranta, eturauhasen magneettikuvaukset ja seurantakoepalat. Myös tietoa potilaiden kokemista haitoista ja elämänlaadun muutoksista kerätään. Mikäli syöpä uusiutuu HIFU-hoidon jälkeen, voidaan käyttää toisen vaiheen hoitoina paikallisesti uusiutuneessa syövässä leikkaus- tai sädehoitoa.

Kaikki HIFU-hoitoon tulevat potilaat pyydetään mukaan HUSissa tehtävään lääketieteelliseen tutkimukseen, jotta saadaan tietoa hoidon turvallisuudesta ja pitkäaikaistehosta. HIFU-hoidon ja siihen liittyvän tieteellisen tutkimuksen tulokset julkaistaan vertaisarvioiduissa lääketieteellisissä julkaisuissa.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa. Väestön ikääntyessä paikallista eturauhassyöpää todetaan jatkuvasti lisää. Syöpä 2019 -tilastoraportissa arvioitiin eturauhassyövän ilmaantuvuuden nousevan 27 % vuoteen 2035 mennessä.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.