Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 26.10.2020 14.58

Uusimaa edelleen koronaviruksen kiihtymisvaiheessa - lapset sairastavat koronaviruksen useimmiten lievänä

Asiasanat:
  • koronavirus
  • korona

HUSissa koronavirustilanne on hallinnassa terveydenhuollon kannalta. Kouluissa ja päiväkodeissa on ollut altistumisia, mutta vain vähän jatkotartuntoja. Lapsen hyvinvoinnille on tärkeää säilyttää arki mahdollisimman normaalina.

Uudellamaalla koronavirustartuntojen määrä on ollut kasvussa, mutta pientä taittumista kasvussa on tapahtunut. Suurimmat tartuntamäärät ovat 20–39-vuotiaiden ikäluokassa. Viimeisen viikon aikana 20–39-vuotiaiden osuus on hieman laskenut, ollen nyt 42 %. Yli 60-vuotiaiden osuus on noussut. Se on nyt 10 %.  

”Viime viikolla kaksi näytettä sadasta oli positiivisia, eli Uusimaa on kiihtymisvaiheessa, mutta lähellä leviämisvaihetta”, sanoi johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi HUSin koronainfossa. 

Tehohoitopotilaita on tällä hetkellä vähemmän kuin keväällä. Osaselityksenä on, että tartunnan saaneet ovat olleet nuorempia kuin keväällä. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on lisääntynyt maltillisesti.  

”On mahdollista, että potilasmäärät eivät nouse jyrkästi. Tässä on iso merkitys sillä, miten me kaikki toimimme ja noudatamme suosituksia ja rajoituksia”, sanoi Mäkijärvi. 

Päiväkodissa ja koulussa on turvallista – jatkotartuntoja on vähän 

Lapset sairastavat koronaviruksen usein lievänä. HUSissa on todettu elo-lokakuussa noin 230 koronavirustartuntaa lapsilla (0–15-vuotiaat). HUSissa sairaalahoidossa on ollut alle 10 lasta koko epidemian aikana, näistä kolmella on todettu Kawasakin taudin kaltaisia oireita.  

”Lapset sairastavat erittäin harvoin taudin vakavan muodon,” totesi osastonylilääkäri ja lasten infektiolääkäri Harri Saxén.  

Lasten positiivisten näytteiden määrä on ollut kasvussa koulun alusta lähtien, mutta nousu on ollut maltillista. Positiivisten näytteiden määrä on noussut kaikissa ikäluokissa lokakuussa. Positiivisia näytteitä on ollut 0–9-vuotiaille 1 % ja 10–14-vuotiailla 1,7 %. 

”Lapset voivat käydä turvallisesti koulussa ja päivähoidossa. Altistuneilla lapsilla ja aikuisilla on ollut jatkotartuntoja vähän. Kouluympäristöön liittyviä jatkotartuntoja on ollut altistuneista 0,8 prosentilla”, totesi Saxén.  

Lasten arjen jatkuminen normaalina tuo turvaa  

Lapsen ja perheiden hyvinvoinnin kannalta on korona-aikanakin tärkeää ylläpitää mahdollisimman normaaleja arkirutiineja ja aikatauluja.  Ne tuovat lapsen elämään ennakoitavuutta ja turvallisuutta​. Lapsen kannattaa mahdollisuuksien mukaan osallistua päiväkotiin, kouluun ja harrastuksiin​. 

”Apua kannattaa hakea, jos lapsen arkiasiat vaikeutuvat huomattavasti tai vaikeudet jatkuvat pidempään, kuten syöminen, nukkuminen tai koulunkäynti ​tai jos lapsi on jatkuvasti huolissaan koronaviruksesta ja huoltajat eivät saa häntä rauhoitettua ja tuettua riittävästi”, sanoi johtava psykologi Sirpa Sammalo.  ​ 

Apua kannattaa hakea neuvoloista, perheneuvoloista, päiväkodin henkilökunnan kautta sekä koulun oppilashuollon kautta. Lastenpsykiatriset ongelma näkyvät vasta viiveellä erikoissairaanhoidossa.  

Perheen sisäisiä tartuntoja voidaan estää 

Tartuntariskin vähentäminen kotona

Lähde: THL: koronaviruksen hoito ja ohjeet sairastuneelle 

  • Vältä lähikosketusta​ 

  • Huolehdi käsihygieniasta, erityisesti ​kun olet koskettanut sairastunutta​, oleskellut kanssa samassa tilassa​ ja käsitellyt nenäliinoja tai pyykkiä​ 

  • Etäisyys: eri huone, turvaväli, eri vuoteet​ 

  • Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta yhteisissä tiloissa avaamalla ikkunoita​ 

  • Jos kuulut riskiryhmään mutta et voi välttää lähikosketusta sairastuneeseen, harkitse suu-nenäsuojuksen käyttämistä. ​ 

  • Jokaiselle oma käsipyyhe, vaihda pyyhe puhtaaseen usein.​ 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.