Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 19.11.2021 08.43

Uusia hiv-tartuntoja nuorilla, jotka käyttävät huumeita pistämällä

Asiasanat:
  • HIV

Pääkaupunkiseudulla on 10 kuukauden aikana todettu viisi kotimaassa saatua hiv-tartuntaa huumeita pistämällä käyttävillä. Tilanne on poikkeuksellinen, sillä edeltävän seitsemän vuoden aikana vastaavia tartuntoja todettiin yhteensä vain kuusi, joista neljä liittyi samaan ryvästymään vuosina 2018─2019.

Huumeita käyttäneitä henkilöitä suositellaan hakeutumaan hiv-testiin esimerkiksi huumeita käyttävien terveysneuvontapisteisiin, päihdetyötä tekeviin yksiköihin tai omaan terveyskeskukseen. Terveydenhuollon työntekijöitä kehotetaan tarjoamaan hiv-testiä kaikille huumeiden käyttäjille riippumatta siitä, miksi he terveydenhuoltoon hakeutuvat. Testausta kuuluu tehostaa myös vankiloissa. Huumeita pistämällä käyttävien on ensiarvoisen tärkeää pistää vain omilla puhtailla välineillä.

HUSin Infektioyksikkö selvittää yhdessä THL:n, alueen kuntien ja päihdetyötä tekevien toimijoiden kanssa tilannetta. Lisäksi on käynnistetty toimenpiteitä epidemian ehkäisemiseksi: hiv-testausta lisätään ja terveysneuvontaa sekä pistosvälineiden vaihtoa puhtaisiin tehostetaan.

Hiv-tartuntojen uudelleen leviäminen huumeita pistämällä käyttävien joukossa on todellinen uhka, sillä vuosittain Suomessa todetaan yli 1000 uutta C-hepatiittitartuntaa, joista valtaosa on tarttunut yhteisten pistosvälineiden välityksellä. Koska C-hepatiitti ja hiv tarttuvat samalla tavalla, jokaisen hepatiitti C-tartunnan yhteydessä on mahdollisuus myös hivin leviämiseen. Puhtaiden pistosvälineiden käyttö suojaa molemmilta tartunnoilta.

Hiv-epidemia 20 vuotta sitten

Vuosituhannen vaihteessa hiv-tartunta levisi nopeasti huumeita pistämällä käyttävien keskuudessa pääkaupunkiseudulla ja tartuntoja todettiin noin 250. Tilanne saatiin tuolloin hallintaan lisäämällä testausta, terveysneuvontaa ja pistosvälineiden vaihtamista puhtaisiin. Tartuntojen torjunnassa on ollut tärkeää myös yhteisen hoitoyksikön perustaminen päihteiden korvaushoidon ja hiv-lääkityksen toteuttamista varten. Lisäksi on tehty etsivää työtä kontaktin luomiseksi päihteiden käyttäjiin.

Tehokas tapa estää tilanteen kehittyminen vaikeasti hallittavaksi ja yhteiskunnalle kalliiksi epidemiaksi on todeta hiv-tartunnat mahdollisimman varhain ja saada hiv-positiiviset hoidon piiriin. Hiv-positiivisen henkilön, jonka hoito onnistuu, eliniän ennuste ei poikkea muusta väestöstä eikä henkilö ei ole enää tartuttava. Tällä hetkellä HUSin seurannassa olevista pistoshuumeiden välityksellä tartunnan saaneista potilaista 96 % on saavuttanut hyvän hoitotuloksen.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.