Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 10.9.2020 11.46

Uusi yksinkertaisempi käsihuuhteen levitystekniikka

Asiasanat:
  • artikkeli

Käsihygienia on keskeisin tekijä potilaan infektioturvallisuuden varmistamisessa. HUSin uusi käsihuuhteen levitystekniikka tekee käsihygieniasta huolehtimisesta potilastyössä entistä helpompaa.

Käsihuuhteen levittäminen käsiin

Uudessa käsien desinfektiotekniikassa käsidesiä hierotaan käsiin vähintään 15 sekuntia.

HUSissa on tehty määrätietoista työtä käsihygienian kehittämiseksi jo usean vuoden ajan. Infektiosairauksien erikoislääkäri Katariina Kainulaisen ja hygieniahoitaja Tarja Kuutamon työn ydin on potilaiden infektioturvallisuus, ja he ovat tärkeässä roolissa käsihygienian kehittämisessä koko HUSissa.
 
Käsihygienian toteutumista havainnoidaan HUSissa yksikkökohtaisesti ja uusia arviointityökaluja sen toteutumiseen kehitetään suunnitelmallisesti. Kainulainen ja Kuutamo ovat työssään todenneet, että käsien desinfektioon kaivataan mutkattomia ratkaisuja, jotta sitä toteutetaan varmasti oikein ja tarpeeksi usein. 

Kun tieteelliset tutkimukset muualta maailmalta osoittivat, että käsien desinfektion tekniikkaa on mahdollista yksinkertaistaa ja huuhdehierontaa nopeuttaa, haluttiin asiaan tarttua myös HUSissa.

Yksinkertaisuus on valttia

HUSissa lanseerataan syyskuun alussa uusi, WHO:n ohjeen pohjalta modifioitu käsihuuhteen levitystekniikka. Merkittävin etu entiseen tapaan on kuudesta kohdasta kolmeen yksinkertaistettu tekniikka, jossa keskitytään hygienian kannalta kriittisimpiin alueisiin. Huuhdetta tulee aina ottaa riittävästi eli 3–5 ml. 

Käsien desinfektio uudella tekniikalla kestää vähintään 15 sekuntia.

”Maailmalta on saatu tutkimustuloksia, jotka osoittavat, että 15 sekunnin hieronta vähentää käsien mikrobistoa vähintään yhtä hyvin kuin 30 sekunnin hieronta, kunhan huuhdetta otetaan tarpeeksi ja käytetään oikeaa tekniikkaa”, kertoo Kainulainen.

Tekniikassa keskitytään erityisesti sormiin ja kädet saavat jäädä kosteaksi, ellei kuiville käsille ole erityistä tarvetta kuten esimerkiksi suojakäsineiden käyttö.  

”On tärkeä muistaa, että vanhassa ohjeistuksessa ei ole mitään väärää. Molemmat tekniikat ovat yhtä tehokkaita oikein tehtyinä. Uusi tekniikka on kehitetty helpottamaan ammattilaisten työskentelyä ja parantamaan potilasturvallisuutta, mikä on tietysti meille kaikista tärkeintä”, muistuttaa Kuutamo. 

Teksti: Sofia Dahlskog

Husari 4/2020

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.