Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 16.9.2020 12:52

Uusi työ ja uudet työkaverit

Asiasanat:
  • artikkeli
  • Husari
  • Kirurginen sairaala

Koronavirusepidemian myötä monen huslaisen työtehtävät, ja jopa työpaikka, muuttui. Kirurgisessa sairaalassa työskentelevät saivat myös uudet työkaverit.

Anni Kokkonen, Anna Tuure, Minna Mattila ja Soile Suomela Kirurgisessa sairaalassa

Anni Kokkonen, Anna Tuure, Minna Mattila ja Soile Suomela kiittelevät kaikkia niitä tahoja, jotka ovat auttaneet osastojen varustamisessa tai lahjoittaneet hoitajille muun muassa ruokaa ja juotavaa.

Huhtikuun alussa Kirurginen sairaala muuttui koronapotilaita hoitavaksi sairaalaksi. Muutos vaikutti niin sairaalassa aiemmin työskennelleen hoitohenkilökunnan kuin muualta sairaalaan siirrettyjen työnkuvaan.

Sairaanhoitaja Soile Suomela ja osastonsihteeri Anna Tuure tulivat Kirurgiseen sairaalaan Meilahdesta silmätaudeilta ja sairaanhoitaja Minna Mattila yleisanestesiahammashoidosta. Vain sairaanhoitajana Anni Kokkonen on alun perin Kirurgisesta sairaalasta korvatautien päiväkirurgialta, mutta hänenkin työtehtävänsä ovat muuttuneet. Nyt kaikki työskentelevät Kirurgisen sairaalan koronavuodeosastolla.

Suomelan, Tuuren, Mattilan ja Kokkosen työ alkoi huhtikuun alussa valmistelevilla töillä. Mattilaa lukuun ottamatta kaikki olivat mukana perustamassa osastoja.

”Laitoimme osastoja valmiiksi, teimme tilauksia, kaadoimme seiniä ja laskimme sänkypaikkoja ja varusteita. Sen jälkeen laskimme vielä uudestaan, uudestaan ja uudestaan”, naiset nauravat.

Ensimmäinen potilas tuli osastolle 15. huhtikuuta ja silloin kaikki oli valmista. Suomela ja Tuure jatkavat edelleen osastojen perustamistiimissä, Mattila ja Kokkonen hoitotyössä.

”Päivät ovat olleet pitkiä, mutta olemme oma-aloitteisesti halunneet tehdä tätä. Täällä on ollut koko ajan innokas tekemisen meininki”, Suomela sanoo.

Koronasairaalan perustamiseen on liittynyt paljon hyvin konkreettista tekemistä. Kirurgisessa sairaalassa on esimerkiksi paljon erilaisia lukkoja, ja Tuure on selvittänyt pohjapiirustuksen avulla ja kokeilemalla, mihin kaikki palautetut avaimet sopivat.

Tavaroita on myös haalittu sieltä, mistä niitä on saatu, välillä roskakoreja on haettu itse kaupasta. Suomela, Tuure, Mattila ja Kokkonen kiittelevät muita yksiköitä siitä, kuinka paljon he ovat saaneet lainaan esimerkiksi mittareita ja monitoreja. 

Myös eri sidosryhmät ovat tulleet tutuiksi aina sähköasentajista, puuseppiin ja laitoshuollosta logistiikkaan. Raja-aidat ovat madaltunet ja turha byrokratia karsiutunut. Eri ammattiryhmien välinen yhteistyö on sujunut erinomaisesti ja avun pyytäminen on ollut helppoa.

Työpäiviin mahtuu myös paljon naurua

Hoitajat ja lääkärit tulivat Kirurgisen sairaalan koronaosastoille hyvin erilaisista lähtökohdista. 

”Aluksi tämä aiheutti monille jännitystä ja pelkoakin. Tauti oli kaikille outo ja tuntematon eikä kukaan tiennyt mihin oli tulossa. Työn tekemisen myötä pelko on karissut”, Mattila kertoo.

Siitä oli hyötyäkin, että useimmat olivat muualta tulleita. Kaikki olivat samassa tilanteessa ja tekemässä töitä yhden yhteisen päämäärän hyväksi. Kun vakiintuneet toimintatavat ja hiljainen tieto puuttuivat, jokainen pystyi muokkaamaan työtapoja itse.

Koronavuodeosaston perustaminen lyhyessä ajassa on ollut Suomelalle, Tuurelle, Mattilalle ja Kokkoselle onnistumisten sarja. 

”Joka päivä tulee sellainen olo, että tästä selvittiin ja löydettiinpä hieno ratkaisu tähänkin. Tämä on ollut mielenkiintoista, haastavaa ja kivaakin aikaa”, Tuure kertoo.

Työ koronavuodeosastolla voi kuulostaa rankalta, mutta haastateltavat vakuuttavat, ettei arki ole niin totista kuin voisi kuvitella. Naurua on paljon, ja välillä iskee syyllisyys siitä, että työstä nauttii, kun kyseessä on kuitenkin vakava asia.

Teksti: Suvi Huttunen
Kuva: Marika Kokkinen-Eurén

Husari 3/2020