Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 29.3.2019 08.27

Uusi rintarauhaskirurgian leikkauskäytäntö vähentää kroonisen yläraajaturvotuksen riskiä

Asiasanat:
  • syöpä
  • rintasyöpä
  • rintarauhaskirurgia

Syöpäkeskuksen rintarauhaskirurgiassa on otettu vuoden alusta käyttöön uusi käytäntö, jossa rintasyöpäleikkauksen yhteydessä huomattava osa rintasyöpäpotilaista välttyy kainalon tyhjennykseltä, vaikka vartijasolmukkeissa olisi rintasyövän metastaaseja.

​Uusi käytäntö pienentää huomattavasti niiden potilaiden osuutta, jotka kärsivät leikkauksen jälkeen kroonisesta yläraajaturvotuksesta.

 

 

Potilailla on kymmenkertainen riski saada krooninen yläraajaturvotus kainalon tyhjennysleikkauksen seurauksena verrattuna potilaisiin, joille tehdään pelkästään vartijasolmukebiopsia. Kainalon tyhjennykseltä ja siihen liittyvältä sairastavuudelta välttyivät kuitenkin vain potilaat, joiden vartijasolmuke oli terve. 

 

Imusolmuketyhjennys tehtiin alun perin kaikille potilaille, joilta löytyi edes yksittäisiä syöpäsoluja kainalosta. HUSin rintarauhaskirurgiassa imusolmuketyhjennyksestä luovuttiin asteittain vuodesta 2011 lähtien, jos vartijasolmukkeessa oli korkeintaan 2 mm etäpesäke eli niin sanottu mikrometastaasi. Kuitenkin ne potilaat, joilla vartijasolmukkeessa todettiin yli 2 mm kokoinen etäpesäke, eli makrometastaasi, joutuivat useimmiten kainalon tyhjennykseen vielä viime vuoden lopulla.

 

Nykyiseen käytäntöön siirryttiin tämän vuoden alussa uusimpien tutkimustulosten perusteella. EORTC:n (European Organisation for Reseacrh and Treatment of Cancer) AMAROS-tutkimuksessa noin 1400 rintasyöpäpotilasta jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään, joista toiselle tehtiin kainaloimusolmukkeiden poistoleikkaus ja toiselle kainaloiden sädehoito. Kyseessä olivat sellaiset potilaat, joilla todettiin vartijasolmukebiopsiassa rintasyövän metastasointi. Vartijasolmukkeen metastaasi oli kooltaan suurempi kuin 2 mm noin 60 % tutkimuspotilaista. Tutkimuksen 10 vuoden seurannan tulokset julkistettiin viime vuoden joulukuussa järjestetyssä San Antonio Breast Cancer Symposiumissa Yhdysvalloissa.

 

Tutkimuksessa todettiin, että syövän uusiutumisella ei ollut eroja ryhmien kesken.  Lisäksi todettiin, että sädehoitoon verrattuna kroonisen yläraajaturvotuksen riski on kaksikertainen kainalon tyhjennyksen jälkeen. Kainalon tyhjennysleikkaus voi aiheuttaa myös kipuja ja tuntohäiriöitä. Samantyyppistä tutkimusta on jo tehty aiemminkin ja kainalon imusolmuketyhjennyksestä oli luovuttu jo useissa sairaaloissa eri puolilla maailmaa.

 

- Tämä on ollut jo useamman vuoden ilmassa. Olemme suhtautuneet tutkimustuloksiin tähän mennessä varovaisesti ja halunneet pelata varman päälle. Minulla oli tosin tieto jo ennen kongressiin lähtöä, että tutkimus julkistetaan siellä. Olin varustautunut muuttamaan hoitokäytäntöjä vuoden alusta, jos tulokset ovat suotuisat, rintarauhaskirurgian linjajohtaja Marjut Leidenius kertoo.

 

- Nyt hoidamme kainalon sädehoidolla, mikäli potilaalla on kuvantamisessa todettu korkeintaan 5 cm kokoinen rintasyöpä ja vartijasolmukebiopsiassa todetaan rintasyövän metastasointi. Tämä käytäntö on tulossa myös kansalliseen rintasyövän hoitosuositukseen. Potilaille on kerrottu, että kainalo on turvallista jättää tyhjentämättä ja he ovat ottaneet sen hyvin vastaan, Leidenius sanoo.

 

Kainalon tyhjennys imusolmukkeista tehdään kuitenkin edelleen erityisille ryhmille kuten potilaille, jotka ovat saaneet neoadjuvanttihoitoa ennen leikkausta tai potilaille, jotka eivät voi saada sädehoitoa aiemman sädehoidon takia.

 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.