Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 15.1.2021 13:34

Uusi muuntunut virus tarttuu helpommin ja leviää nopeammin

Asiasanat:
  • korona
  • koronavirus

Uusi virusvariantti tarttuu huomattavasti helpommin kuin aikaisempi virus. Muuntunut virus tuo haasteen tartunnanjäljitykselle ja terveydenhuollon kantokyvylle sekä lisää testauksen tarvetta.

Koronatartuntojen määrän lasku on pysähtynyt Uudenmaan alueella. Marraskuussa lopulla alkaneet rajoitustoimet ovat laskeneet tartuntamääriä, mutta ne ovat edelleen korkealla tasolla.

”Epidemia ei ole hidastunut riittävästi ja olemme Uudellamaalla edelleen leviämisvaiheessa. Testausmäärät ovat laskeneet, minkä takia meillä ei ole tällä hetkellä tarkkaa tietoa tartuntamääristä. Testeihin tulee hakeutua aina, kun oireita ilmenee”, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi HUSin koronavirusinfossa 15.1.2021.

Nykytilanne on käännekohta – WHO ohjeistaa noudattamaan rajoitustoimia tarkemmin

Suomessa on todettu 7.12.2020-13.1.2021 yhteensä 61 uutta virusvarianttia, joista 59 on Iso-Britannian varianttia ja 2 Etelä-Afrikan varianttia. Tapaukset liittyvät toistaiseksi pääosin (95 %) ulkomaanmatkailuun.

”Uusi muuntunut virus tarttuu ja leviää aiempaa nopeammin, ja sen tartuttavuus 50–70 % suurempi kuin aikaisemman viruksen. Muuntunutta virusta esiintyy kaikissa ikäryhmissä”, sanoi apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Virusmuunnoksen analysointiin tarvittavaa sekvensointikapasiteettia ollaan kasvattamassa HUSissa ja valtakunnallisesti. Kaikki positiiviset rajanäytteet ohjataan sekvensointiin.

Isossa-Britanniassa muuntunut viruskanta aiheuttaa nyt noin 60 % kaikista tartunnoista. Irlannissa on ollut erittäin jyrkkä nousu uusissa tartunnoissa joulu-tammikuun vaihteessa, tartunnoista yli 40 % on ollut uuden virusvariantin aiheuttamia. Pohjoismaissa muuntunutta virusta on ollut eniten Tanskassa.

”Rajoituksia ja suosituksia ei voida vähentää ja turvaohjeiden noudattaminen entistäkin tärkeämpää”, totesi Eeva Ruotsalainen.

Karanteenimääräyksiä tulee noudattaa tiukasti ja matkustamista rajoittaa

Muuntuneelle virukselle altistuneet tulee tunnistaa nopeasti ja karanteenimääräystä tulee noudattaa tiukasti. Karanteenin pituus on 14 vuorokautta ja perheen sisällä 21 vuorokautta. Karanteenissa olevan tulee pysyä erillään myös samassa taloudessa asuvista. Oireettomat tulee testata heti, kun altistuminen on käynyt ilmi myös oireettomana, toistetusti karanteenin aikana ja ennen karanteenin loppumista.

Matkustamista Iso-Britanniaan, Etelä-Afrikkaan ja Irlantiin tulee välttää. Myös muuta matkustamista kotimaassa ja ulkomaille tulisi rajoittaa välttämättömään. Rajatestauksia tulee lisätä.

Uudellamaalla on jaettu noin 17 000 rokotetta

Rokotuksia on annettu tällä hetkellä kuntien, yksityisen sektorin ja erikoissairaanhoidon terveydenhuollon työntekijöille ja hoivalaitosten asukkaille. HUSin erikoissairaanhoidossa on rokotettu noin 5 000 työntekijää. Kunnat vastaavat väestön rokottamisesta. 

Ensi viikolla annetaan ensimmäiset tehosterokotteet. Suunnitelman mukaan seuraavina viikkoina HUSin alueella jaetaan noin 12 000–13 000 rokotetta viikossa. Rokotustahtiin vaikuttaa ennen muuta rokotteiden saatavuus.