Siirry pääsisältöön

Ammattilaiselle

Uutinen Julkaistu 9.9.2022 09.57

Uusi julkaisu kuntapäättäjien työn tueksi – näin edistät lasten, nuorten ja lapsiperheiden tervettä arkea

Asiasanat:
  • Perusterveydenhuollon yksikkö

Uuteen ”Kuntapäättäjänä rakennat terveyttä edistävää arkea lapsille, nuorille ja lapsiperheille” -julkaisuun on koottu esimerkkejä toimista, joilla kunnassa voidaan edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia ja terveyttä sekä mahdollistaa turvallinen ja terveyttä tukeva kasvuympäristö. Julkaisu on tehty THL:n, HUSin, Tule ry:n ja Sydänliiton yhteistyönä.

Lapset leikkimässä puistossa

Julkaisu on tarkoitettu kuntapäättäjille, jotka tekevät työssään arvovalintoja ja päätöksiä, joilla on vaikutusta lasten hyvinvointiin, terveyteen ja elinympäristöön. Julkaisua voivat työssään hyödyntää myös hyvinvointikoordinaattorit sekä lasten, nuorten ja lapsiperheiden kanssa toimivat ammattilaiset.

Lasten, nuorten ja perheiden voimavarojen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukeminen, hyvän ravitsemuksen sekä monipuolisen ja turvallisen liikkumisen edistäminen ovat hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä parhaimmillaan. Niiden mahdollistaminen on investointi tulevaisuuteen.

Julkaisuun on koottu muistilistan tapaan esimerkkejä

  • lapsen edun huomioimisesta päätöksenteossa ja toiminnassa
  • hyvinvointityön tiedolla johtamisesta ja suunnitellusta
  • lasten elinympäristön kehittämisestä yhteistyössä.

Vuoden 2023 alusta lähtien sote-palveluiden järjestämisestä vastaa hyvinvointialue. Palveluista merkittävä osa, esimerkiksi varhaiskasvatus, perusopetus sekä liikunta- ja nuorisotoimi, ovat edelleen kuntapäättäjien vastuulla.

Hyvinvointialueiden ja kuntien yhteistyössä painopiste on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Onnistuminen vaatii yhteiset tavoitteet ja toimivan yhteistyön.

Kunnassa hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen edellyttää eri toimialojen ja kunnassa toimivien muiden tahojen, kuten järjestöjen ja elinkeinoelämän, välistä laajaa yhteistyötä.

Kuntapäättäjänä rakennat terveyttä edistävää arkea lapsille, nuorille ja lapsiperheille