Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 13.1.2023 09.34

Uusi Hugo RAS -leikkausrobotti vahvistaa robottiavusteisen kirurgian roolia HUSissa  

Asiasanat:
  • eturauhassyöpä
  • urologia

HUS on ollut jo pitkään huipputeknologiaa käyttävän robottikirurgian edelläkävijä. Nyt HUSissa aloitetaan leikkaukset uudella Hugo RAS -leikkausrobotilla ensimmäisenä sairaalana Suomessa ja yhtenä ensimmäisistä sairaaloista Euroopasta. Uuden tyyppisellä robotilla tehdään alkuvaiheessa urologisia eturauhassyöpäleikkauksia. Ensimmäinen leikkaus Hugo RAS -robotilla tehtiin torstaina 12.1.2023.

Hugo RAS -robotti eturauhassyöpäleikkauksessa

Urologialla on vuodesta 2009 lähtien tehty noin 5000 robottiavusteista leikkausta. Käytössä on ollut yksi DaVinci-leikkausrobotti. Toisen robotin myötä leikkauksia voidaan tehdä enemmän aiempaa laajemmalle potilasryhmälle. ”Jatkossa Hugo RAS -robotilla tehdään myös munuaisten, virtsarakon ja virtsajohdinten leikkauksia”, kertoo Vatsakeskuksen toimialajohtaja Esko Kemppainen.  

Etuna potilaan aiempaa nopeampi toipuminen   

Robottiavusteisten leikkausten määrän kasvaessa leikkauspotilaiden hoitojaksojen pituus vuodeosastolla lyhenee huomattavasti verrattuna avoleikkauksiin. “Mini-invasiivisessa tähystysleikkauksessa leikkaushaava on pieni, kudosten käsittely tarkkaa ja verenvuoto vähäistä, mikä mahdollistaa potilaan nopean toipumisen ja kotiutumisen,” kertoo urologian ylilääkäri Mika Matikainen.   

Hugo RAS -robotilla näkee kolmiulotteisesti leikkausalueelle, leikkausasento on ergonominen ja robotin avoimen ojauskonsolin myötä kommunikaatio leikkaustiimin kanssa on aiempaa helpompaa. Helposti ohjattavat ja kärjistään 360 astetta kääntyvät instrumentit mahdollistavat tarkan kirurgisen työskentelyn, joka takaa hyvät leikkaustulokset.  

Robottiavusteinen kirurgia kehittää leikkaussalihoitajien osaamista ja työn sisältöä   

Peijaksen sairaalassa on reilun 10 vuoden aikana kehittynyt vankka leikkaussalihoitajien osaaminen robottiavusteiseen kirurgiaan. Leikkaussalihoitajista kaksi on jo aiemmin koulutettu leikkauksessa avustaviksi ja avustavan lääkärin korvaaviksi hoitajiksi. He ovat saaneet lisäkoulutuksen ja erityisperehdytyksen robottiavusteiseen kirurgiaan. Toisen robotin myötä robottiavusteiseen kirurgiaan koulutettujen leikkaussalihoitajien määrä lisääntyy entisestään Peijaksen sairaalassa.   

HUSissa on käytössä yhteensä viisi leikkausrobottia, yksi Meilahden sairaalassa, yksi Jorvin sairaalassa, yksi Naistenklinikalla ja kaksi Peijaksen sairaalassa.   

 

Lisätietoja medialle:

HUSin mediapalvelun yhteystiedot

Feedback

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.