Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 13.10.2020 15.21

Uudet moduulihuoneet tuhoavat epäpuhtauksia

Asiasanat:
  • artikkeli
  • Husari
  • Espoon sairaala

Espoon sairaalan synnytysosastolle tuotiin toukokuussa neljä innovatiivista moduulihuonetta. Niiden tekniikka tuhoaa ilman ja kosketuspintojen epäpuhtauksia, viruksia ja bakteereja.

Apulaisylilääkäri Leena Rahkonen ja Espoon sairaalan huonemoduuli

Leena Rahkonen kertoo, että moduulihuoneiden asennus oli helppoa ja asiakkaat ovat kiitelleet niiden tuomaa yksityisyyttä.

Apulaisylilääkäri Leena Rahkonen kysyi maaliskuun alussa henkilöstöltään synnytyssairaalan kehitystarpeista. Henkilöstö kertoi, että tarkkailu- ja seurantahuoneita synnytysten käynnistyksiin ja muihin vastaaviin tilanteisiin oli liian vähän. 

”Synnyttäjät saattoivat joutua odottamaan käynnistyksessä käytettävän ballonkikatetrin poistumista sairaalan käytävillä, jos muut seurantapaikat olivat täynnä ja kotiin liian pitkä matka.” 

Rahkonen alkoi etsiä ongelmaan ratkaisua. Hän löysi suomalaisen Vetrospace Oy:n kehittämän innovaation, jossa helposti asennettavat moduulihuoneet puhdistavat automaattisesti sisäilman ja kosketuspintojen viruksia, bakteereita ja muita haitallisia hiukkasia. 

”Huoneiden tekniikka tuhoaa 99,9 prosenttia ilman ja pintojen epäpuhtauksista. Jopa koronavirus tuhoutuu. Vakuutuin tilojen toimivuudesta, kustannustehokkuudesta ja tarpeellisuudesta. Päätös oli helppo myös siksi, ettei huoneiden asennus vaatinut muutoksia kiinteisiin rakenteisiin.” 

Kaksi uusista moduulihuoneista sijoitettiin synnytysosastolle, yksi synnyttäneiden osastolle ja yksi toimistokäyttöön. Huoneet soveltuvat lyhytaikaiseen tarkkailuun ja seurantaan, jos täysin varustellulle potilashuoneelle ei vielä ole tarvetta. 

”Meillä on nyt ruuhkatilanteessakin mahdollisuus tarjota synnyttäjille entistä yksilöllisempi hoito. Seurantapaikkojen määrä tuplaantui entisestä”, Rahkonen iloitsee.

Taustalla uudenlainen tekniikka 

Uusissa moduulihuoneissa on patentoitu CME-tekniikka, joka tuhoaa haitallisia bakteereita ja viruksia pinnoilta ja ilmasta. Huoneet puhdistavat myös ilman epäpuhtauksia HEPA-suodatetun ylipaineilman avulla. 

”CME-tekniikan sininen valo ei ole UV-valoa, joten se on täysin turvallista sekä ihmisille että materiaaleille”, Vetrospace Oy:n toimitusjohtaja Jouko Urpolahti kertoo. 

Espoon sairaalan moduulihuoneet ovat HUSissa ensimmäiset laatuaan. Tuote lanseerattiin kansainvälisesti marraskuussa 2019.

”Tällä hetkellä huoneita löytyy myös Keski-Suomen keskussairaalasta, TYKSistä sekä useista julkisista tiloista Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Belgiassa ja Ranskassa. Uskomme, että itse itsensä puhdistavien moduulihuoneiden tarve sairaaloissa kasvaa jatkossakin”, Urpolahti sanoo.

Asiakaspalaute kiittävää 

Moduulihuoneet rakennettiin sairaalaan toukokuussa. Muutaman kuukauden käyttökokemus on ollut Leena Rahkosen mukaan hyvä.

”Asiakkaat pitävät moduulihuoneita toimivina, valoisina ja hiljaisina. Erityistä kiitosta olemme saaneet niiden mahdollistamasta yksityisyydestä.”

Espoon synnytykset siirtyvät suunnitelmien mukaan Jorvin sairaalan lisärakennukseen vuonna 2026. Moduulihuoneet ovatkin olleet erinomainen ratkaisu tilapäiseen tilatarpeeseen. 

”Ongelma ratkesi ketterästi ja kustannustehokkaasti.  Asennuksista ei koitunut myöskään haittaa sairaalan muille toiminnoille”, Rahkonen sanoo.

Teksti: Johanna Laitinen
Kuvat: Pietari Hatanpää

Husari 5/2020

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.