Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 9.6.2021 13.12

Uudessa lastensairaalassa aloitettiin skolioosileikkaukset tähystysleikkauksena

Tähystyksellä tehtävän skolioosileikkauksen avulla potilas välttyy keuhkotoiminnan alentumiselta ja lisäksi toipuminen on nopeampaa ja kivuttomampaa verrattuna avoleikkaukseen.

Lapsen skolioosileikkaus Uudessa lastensairaalassa

Skolioosi aiheutuu selän kasvuhäiriöstä. Uudessa lastensairaalassa tehdään vuosittain noin 100 skolioosileikkausta eli noin 60 % kaikista Suomessa tehtävistä lasten skolioosileikkauksista. Skolioosileikkauksen tavoitteena on pysäyttää skolioosin eteneminen, vähentää selkäkipuja, helpottaa istumis- ja seisomistasapainoa sekä turvata hengitystoimintaa. Hoitamattomana skolioosiin liittyy merkittäviä keuhkojen häiriöitä ja tukirankaongelmia. Yli 10-vuotiaana todettava idiopaattinen nuoruusiän skolioosi on skolioosin tavallisin muoto ja yleisin syy leikkaukselle teini-ikäisenä. 

Uudessa lastensairaalassa leikattiin ensimmäistä kertaa idiopaattista nuoruusiän skolioosia sairastava potilas tähystysleikkauksella.  

”Uutta on, että teimme koko toimenpiteen tähystysleikkauksena, jolloin potilas säästyi rintakehän avaukselta. Tähystysleikkauksen ansiosta nuori välttyy avoleikkaukseen liittyvästä keuhkotoiminnan alentumiselta, mikä on tärkeää, sillä skolioosi itsessään aiheuttaa alentumista. Tähystysleikkauksen etuina ovat avoleikkaukseen verrattuna myös nopeampi ja kivuttomampi toipuminen ja lisäksi leikkauksen kosmeettinen tulos on parempi”, sanoo ortopedian ja traumatologian professori ja ylilääkäri Ilkka Helenius. 

“Pystyimme aloittamaan tähystysleikkaukset Uudessa lastensairaalassa, sillä meillä on vahvaa lasten thorax-kirurgista, selkäortopedistä ja anestesiologista ja hoitotyön osaamista, joiden ansiosta toimenpide voitiin suorittaa turvallisesti”, jatkaa lastenortopedi ja osastonylilääkäri Matti Ahonen. 

Erinomaisia hoitotuloksia kansainvälisesti 

​Maailmalta on raportoitu noin sadan potilaan hoitotulokset kahden vuoden seurannassa Uudessa lastensairaalassa käytössä olleella tekniikalla. Montrealin ja Vancouverin yhteisaineistossa 57 nuoruusiän idiopaattista skolioosia sairastaa lasta leikattiin tähystämällä. Hoitotulokset ovat erinomaiset, joskin jonkinlaisen uusintatoimenpiteen tarvitsi 3,3 vuoden seurannassa 16 % potilaista. Luudutusleikkaukseen verrattuna uusintaleikkauksia tehdään enemmän, mutta potilaiden toimintakyky ja elämänlaatu ovat paremmat kuin perinteisen avoimesti suoritetun luudutusleikkauksen jälkeen, koska selkä jää liikkuvaksi. 

“Voimme leikata Uudessa lastensairaalassa 10–20 lasta vuosittain, jolloin kaikki ne potilaat, jotka leikkausta tarvitsevat, saisivat mahdollisuuden tähystysleikkaukseen. Arviolta noin 10 % nuoruusiän idiopaattista skolioosia sairastavista soveltuu toimenpiteeseen”, toteaa Ilkka Helenius.