Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 23.5.2023 12.54

Uraauurtavasta lihavuustutkimuksesta kansainvälinen palkinto

Asiasanat:
  • lääketieteellinen tutkimus
  • lihavuuskirurgia
  • Sisätaudit ja kuntoutus

Postdoc-tutkija ja erikoistuva lääkäri Sini Heinonen on palkittu työstään The European Association for the Study of Obesityn (EASO) ja Novo Nordiskin säätiön kliinisen tutkijan palkinnolla.

Sini Heinonen laboratoriossa

Sini Heinonen tekee lihavuustutkimusta Kirsi Pietiläisen tutkimusryhmässä.

Erikoistuva lääkäri ja postdoc-tutkija Sini Heinonen on osoittanut tutkimuksellaan, että lihavuudessa rasvakudoksen mitokondrioiden toiminta on heikentynyt ja yhdistyy moniin kehon aineenvaihdunnan ongelmiin. Heinonen työskentelee HUSissa ja Helsingin yliopistossa sisätauteihin erikoistuvana lääkärinä sekä postdoc-tutkijana Kirsi Pietiläisen lihavuustutkimusyksikössä.

Pietiläisen tutkimusryhmän töiden mukaan dieetteihin perustuva laihdutus näyttää entisestään vähentävän mitokondrioiden aktiivisuutta ja aineenvaihduntaa, ja paino pyrkiikin dieetin jälkeen nopeasti kohoamaan. Lihavuuskirurgia sen sijaan on tehokas keino pysyvään painonhallintaan. Sen jälkeen veren sappihappojen ja suolistohormoneiden pitoisuudet nousevat. Heinosen nykyinen tutkimus käsittelee niitä mekanismeja, joilla kirurgia näyttää parantavan rasvakudoksen mitokondrioiden aktiivisuutta ja aineenvaihduntaa suolistohormonien ja sappihappojen välityksellä.

”Näiden vaikutusten molekyylitason mekanismien ymmärtäminen voi auttaa kehittämään uusia kirurgian vaikutuksia jäljitteleviä lääkkeitä lihavuuteen”, Heinonen kertoo.

Euroopan lihavuustutkijoiden (The European Association for the Study of Obesity, EASO) ja Novo Nordiskin säätiön palkinnot jaettiin 18.5.2023. Sini Heinonen on aiemmin saanut myös EASOn nuoren tutkijan palkinnon 2016. Heinonen valmistui lääkäriksi 2014 ja väitteli 2017 rasvakudoksen aineenvaihdunnasta ja mitokondrioiden toiminnasta lihavuudessa.

Lue uutinen jaetuista palkinnoista EASOn sivuilta

Feedback

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.