Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 12.12.2022 09.19

Uniapnean hoitoprosessissa hyödynnetään suuhygienistin osaamista

Asiasanat:
  • uniapnea
  • suuhygienisti
  • Pää- ja kaulakeskus

Suusairauksien yksikössä suuhygienisti osallistuu potilaan uniapneakiskohoitoon. Vahvasta osaamisesta on hyötyä kasvavan potilasryhmän hoitoprosessissa.

Uniapneapotilaiden määrä kasvaa väestön lihoessa ja vanhetessa. Uniapnean hoidossa ensisijainen hoito on aina CPAP-laitehoito. Jos hoito osoittautuu mahdottomaksi, potilas siirtyy kiskohoitoon Suusairauksien yksikköön, jossa hoidetaan keskivaikeaa ja vaikeaa uniapneaa sairastavia potilaita. 

Uniapnean hoitoprosessissa hyödynnetään suuhygienistien vahvaa osaamista. Yksikössä työskentelee tällä hetkellä yhdeksän suuhygienistiä, joista kahdella on täydennyskoulutus ja yhtä parhaillaan koulutetaan uniapnean kiskohoitoon. 

“Suuhygienisti vastaa potilaan hoidosta kokonaisvaltaisesti. Suuhygienisti muun muassa määrittää, sopiiko potilas kiskohoitoon, tekee hampaiston jäljennöksen ja valitsee sopivan kiskon. Uniapneakiskon suuhun sovitus ja tarvittaessa hionta tapahtuu myös suuhygienistin vastaanotolla. Aiemmin kokonaisuudesta vastasi hammaslääkäri. On hienoa, että suuhygienistien osaamista voidaan hyödyntää monipuolisesti”, apulaisosastonhoitaja Anni Kaiharju iloitsee. 

Uusi työnkuva kiinnostaa 

Suuhygienistin uutta työnkuvaa alettiin kehittää vuonna 2021. Työnkuvan kehittämisessä hyödynnettiin Turun yliopistollisen sairaalan kokemuksia. Uniapneahoidon täydennyskoulutus järjestettiin työpaikkakoulutuksena, johon kuului erikoishammaslääkärin teoriaosuus, harjoittelu ja näyttö sekä osallistuminen uniapneakoulutuspäivään. 

“Uniapneakiskohoito suuhygienistin toteuttamana on osoittautunut hyväksi mahdollisuudeksi kehittää suuhygienistin työnkuvaa. Työnkuva on mielenkiintoinen ja olemme saaneet lisää kiinnostuneita osallistujia koulutukseen. Toivon, että tulevaisuudessa pystymme vielä enemmän hyödyntämään suuhygienistin osaamista eri potilasryhmien osalta”, ylihoitaja Vanesa Numanovic sanoo. 

 

Kiinnostuitko tehtävästä? Ota yhteyttä!

Tutustu avoimiin työpaikkoihin

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.