Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 6.10.2022 15.50

Työroolissa somessa

Asiasanat:
  • Husari
  • Akuutti
  • päivystys

Moni ammattilainen on nykyään aktiivinen sosiaalisessa mediassa myös työroolissa. Parhaimmillaan some vahvistaa omaa ammattilaisuutta ja tuo positiivista näkyvyyttä myös työyksikölle.

Santtu Räsänen

Santtu Räsänen on päivittänyt työroolissa useampaa sometiliä. Vapaa-ajalla somen käyttö on vähentynyt aiemmasta, vaikka opiskelut vaativatkin nyt tiiviimpää läsnäoloa ja verkostoitumista myös somen kautta.

Lähihoitaja Santtu Räsäsellä on ollut yhdessä sairaanhoitaja Anniina Valkeasuon kanssa akuuttisairaanhoitoon keskittyvä Instagram-tili noin puolisen vuotta. Lisäksi hän on päivittänyt HUSin Instagram-tiliä Meilahden päivystyksen somevuorolla.

Räsänen työskentelee lähihoitajana Meilahden yhteispäivystyksessä ja aloitti tänä syksynä opiskelut sairaanhoitajaksi. Vapaa-ajallaan Räsänen tuottaa sisältöä Instagramiin ja Snapchatiin sekä seuraa Twitteriä. 

Työhön sosiaalinen media tuli hiukan yllättäen, kun Anniina Valkeasuo kaipasi kollegaa päivittämään kanssaan Instagramia ja työkaverit ehdottivat, että Räsänen voisi olla sopiva. Yhteisen sometilin myötä Räsänen ja Valkeasuo ovat ystävystyneet ja käyvät välillä pitkiäkin keskusteluja postausten aiheista ja toteutuksesta.

”Meillä ei ole mitään tarkempaa suunnitelmaa päivityksille. Kyselemme seuraajiltamme, mikä heitä kiinnostaa. Seuraajilla on iso merkitys siinä, mitä postaamme. Tavoitteemme on, että seuraajamme ja me itse tykkäämme postauksista”, Räsänen kertoo.

Työroolissa oltava asiallinen ja luotettava

Räsänen ja Valkeasuo kertovat tilillään akuuttisairaanhoidosta ja päivystyksen arjesta. Aiheet he koittavat valita niin, että myös muut kuin ammattilaiset ymmärtävät, mistä on kysymys. Lähes 3 000 seuraajassa kun on paljon muitakin kuin hoitoalan ammattilaisia. Suosittuja aiheita ovat olleet muun muassa keuhkopöhö, sydänsairaudet ja vatsakipu.

”Kun tekee somea työroolissa, on oltava asiallinen, luotettava ja oma itsensä. Kuvien, videoiden ja tekstien pitää olla houkuttelevia, luonnollisia ja selkeitä. Ei riitä, että ottaa kuvan ja lisää siihen tekstin, vaan on oltava myös asiaa. Kuvissa ja videoissa hyvä valaistus ja värit ovat tärkeitä. Ei kannata ottaa kuvaa esimerkiksi tylsästä seinästä”, Räsänen neuvoo.

Kannustusta ja positiivista palautetta

Sometyö on vaativaa ja yhden postauksen tekoon voi mennä aikaa 20 minuutista useampaan tuntiin. Somen päivitys työroolissa kuuluu työaikaan, joten miten hektisessä päivystyksessä löytyy aikaa tähän?

”Aina ei löydykään. Välillä postausten teko ei onnistu, koska ei ehdi tai jaksa. Mutta onneksi välillä on myös rauhallisempaa”, Räsänen sanoo.

Räsäsen esihenkilöt ovat aina kannustaneet somen käyttöön työroolissa ja kollegat kehuvat käytävillä hyviä postauksia. Somessakin palaute on ollut vain positiivista, eikä Räsänen ole kohdannut mitään negatiivista tai epäasiallista käytöstä. 

Räsänen uskoo, että omasta yksiköstä ja siellä tehtävästä työstä kertominen herättää mielenkiintoa yksikköä kohtaan ja voi innostaa myös työnhakijoita hakeutumaan sinne töihin.

”Someen kannattaa mennä rohkeasti myös työroolissa. Itseänikin jännittää, mutta vaikka alku voi olla kivinen, se helpottaa kyllä ajan kanssa”, Räsänen kannustaa.

Teksti: Suvi Huttunen
Kuva: Heli Kurimo

Husari 3/2022

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.