Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 5.8.2021 11.50

Tutkimustieto puoltaa raskaana olevien koronarokottamista

Asiasanat:
  • synnytys
  • raskaus
  • korona

Tuore tutkimustieto osoittaa, että koronaviruksen deltamuunnos aiheuttaa raskaana oleville keskivaikean tai vaikean tautimuodon muuta väestöä useammin.

Iso-Britanniasta saadun viimeisimmän tiedon mukaan koronaviruksen deltamuunnoksen aiheuttama tauti voi aiheuttaa raskaana oleville aiempia virusmuunnoksia vaikeampia oireita. Raskaana olevan koronavirustauti voi kasvattaa myös ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyyttä.

”Kun deltavariantin aiheuttamat tartunnat ovat lähteneet nousuun, olemme huomanneet viitteitä taudin aktivoitumisessa HUSin alueella myös raskaana olevien keskuudessa”, HUSin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen kertoo.

Iso-Britanniassa ensimmäisen koronarokotteen on ehtinyt saada jo yli 50 000 odottavaa äitiä ja tehosterokotteen noin 20 000. Tutkimuksen mukaan rokote tuntuu tehoavan ja on vähentänyt raskaana olevien keskivaikeita tai vaikeita tautimuotoja. Deltavariantin ärhäkämmän tarttuvuuden vuoksi suojautuminen koronavirukselta muilla keinoin kuin rokotteen ottamalla on muuttunut vaikeammaksi.

”Iso-Britanniassa suositellaan nyt vahvasti, että raskaana olevat ottaisivat koronarokotteen. Tutkimustieto puoltaa, että raskaana olevien kannattaa ottaa rokote viipymättä myös Suomessa, sillä deltamuunnoksen voimakas lisääntyminen väestössämme on juuri nyt ajankohtaista. Rokotteen vasta-aineita on todettu siirtyvän äidiltä sikiölle, jolloin ne voivat suojata myös vastasyntynyttä lasta.”

Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa. Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi myös ottaa raskauden aikana. Raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei myöskään tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi. Myös muiden perheenjäsenten kannattaa ottaa koronarokote omalla vuorollaan.

Lisätietoa

Haastattelupyynnöt

HUSin mediapalvelu

 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.