Siirry pääsisältöön

Ammattilaiselle

Mediatiedote Julkaistu 2.2.2021 9:13

Tutkimushoitajakoulutuksesta tuli valtakunnallista ja täysin verkossa toteutettavaa

Asiasanat:
  • lääketieteellinen tutkimus

Ensimmäinen kansallinen tutkimushoitajakoulutus on Suomen kaikkien viiden yliopistosairaalan ja Lääketeollisuus ry:n jäsenyritysten kanssa yhdessä toteuttama. Sekä koulutuksen suunnittelu että suorittaminen tehdään kokonaan verkkoyhteyksiä hyödyntäen.

Nuori nainen opiskelee kannettavan koneen äärellä kuulokkeet päässä.

Tutkimushoitajia valmistava koulutus järjestetään yhteisvoimin kaikkien yliopistosairaaloiden ja Lääketeollisuus ry:n jäsenyritysten kanssa ja täysin etäyhteyksin, eli tutkimushoitajiksi haluaville tarjotaan yhden luukun koulutusmahdollisuutta kautta Suomen.

Tutkimushoitajakoulutus on hoitotyön ammattilaisille suunnattu lukukauden kestävä kokonaisuus ja sen tavoitteena on syventää tietoutta kliinisestä tutkimuksesta, lääketutkimuksesta ja tutkimuksellisesta hoitotyöstä. Tutkimushoitaja työskentelee osana tutkimusryhmää, ja hänen vastuullaan on esimerkiksi yhteydenpito potilaisiin, tutkimusnäytteiden logistiikasta huolehtiminen ja yleinen koordinointi. Tutkimushoitajalta vaaditaan ymmärrystä ja perehtyneisyyttä tutkimusprotokollaan ja tutkimuksen aloittamiseen liittyvään lupien hakemiseen.

”Ensimmäistä kertaa tutkimushoitajia valmistava koulutus järjestetään yhteisvoimin kaikkien yliopistosairaaloiden ja Lääketeollisuus ry:n jäsenyritysten kanssa, eli tutkimushoitajiksi haluaville tarjotaan yhden luukun koulutusmahdollisuutta kautta Suomen”, sanoo HUSin tutkimusjohtaja, professori Anne Pitkäranta, joka vastaa nyt käynnistyneestä koko Suomen laajuisesta koulutuksesta.

Joustava valtakunnan laajuinen toteutus ja suorittamistapa herätti paljon kiinnostusta, ja kokonaan verkossa tehtävään koulutukseen oli yli 200 hakijaa.

”Valtakunnallinen tutkimuhoitajakoulutus lisää varmasti Suomen kilpailukykyä kouluttamalla asiaan perehtyneitä hoitajia toimimaan myös kliinisissä lääketutkimuksissa. On ollut hienoa rakentaa koulutuksen sisältöä yhteistyönä”, toteaa Boehringer Ingelheimin kliinisen tutkimusosaston johtaja Johanna Hemdahl.

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on järjestänyt kerran vuodessa tutkimushoitajakoulutusta jo vuodesta 2016. Ainoana poikkeuksena oli 2020, jolloin koronaviruspandemian vuoksi koulutusta ei järjestetty.

”Etänä verkossa annettava opetus ei vaadi poissaoloja työstä eikä matkustelua eri paikkakunnalle, tehtäviä voi tehdä omalla ajalla ja pätkissä”, Pitkäranta kuvailee.

Lisätietoa:

Anne Pitkäranta,
tutkimusjohtaja, HUS,
@email

Liisa Sillanpää,
erikoissuunnittelija, HUS,
@email

Johanna Hemdahl,
kliinisen lääketutkimusosaston johtaja, Boehringer Ingelheim,
@email

Susanna Miettinen,
osastonhoitaja, HUS Syöpäkeskus,
@email

Mia Wallin,
tutkimushoitaja, HUS Syöpäkeskus,
@email