Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 12.10.2021 11.38

Tutkimus ja opetus ovat erottamaton osa HUSia – yliopistosairaala tarvitsee määritelmänsä lakiin

Asiasanat:
  • lääketieteellinen tutkimus
  • opetus
  • sote

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala ja Helsingin yliopisto tekevät ainutlaatuista yhteistyötä, jonka ytimessä ovat tutkimus, opetus ja tutkimusnäyttöön perustuva hoito. HUS on huolissaan yliopistollisen sairaalan asemasta ja tutkimuksen rahoituksesta sote-uudistuksessa, sillä yliopistosairaalalla ei ole laissa määritelmää.

Uusi lastensairaala

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala, Uusi lastensairaala. Kuva: Matti Snellman

HUS on Suomen suurin päivystävä sairaala, jonne on myös keskitetty maanlaajuisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. Newsweek-lehti on listannut HUSin maailman parhaimpien yliopistosairaaloiden joukkoon (21. sija). Sote-uudistuksessa koko yliopistosairaalan asema on kuitenkin vaakalaudalla.

Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt selvitystyön, jonka tavoitteena on tuottaa ehdotus yliopistosairaalan määritelmäksi.

HUSin lupaus on antaa jokaiselle potilaalle yhä parempaa hoitoa joka päivä. Tämän lupauksen lunastaminen onnistuu vain kehittämällä tulevaisuuden hoitoja. Uudet hoitomuodot, lääkkeet ja keksinnöt ovat aina tutkimustyön tulosta, ja llainen vaikuttava tutkimus on mahdollista vain tiiviissä, organisaatioon sisään rakennetussa tutkimus- ja opetusyhteistyössä yliopiston kanssa, sanoo tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta.

HUSissa on jatkuvasti meneillään yli 2000 hoito-, terveys- ja lääketieteellistä tutkimusta. Uusia tutkimuslupia myönnetään noin 1000 vuodessa. Suuren tutkimusmäärän lisäksi yliopistosairaalassa tehtävällä tutkimuksella on myös vaikutusta, jota seurataan muun muassa vuosittain tehtävällä valtion tutkimusrahoitusta saaneiden tutkimusten raportoinnilla.

Sote-uudistukseen valmistautuva HUS haluaa säilyttää asemansa kansainvälisesti arvostettuna yliopistosairaalana uudistuksen jälkeenkin. Tavoitteena on, että uudistuksen myötä tutkimus ja opetus yhdessä ketterästi toimivan organisaation kanssa on entistä kyvykkäämpi tarjoamaan parhaimman hoidon potilaille.

Tärkein viestimme päättäjille on, että yliopistollisuus on erottamaton osa HUSia ja että ilman yliopistoa ei ole yliopistosairaalaa. Yliopistosairaalan asema ja yliopiston osallistuminen yliopistosairaalan hallintoon pitää määritellä lainsäädännössä”, vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi sanoo.

HUS esitteli yliopistosairaalan toimintaa valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaostolle, joka vieraili Meilahdessa tiistaina 5.10. Vierailun teemana oli yliopistosairaalan toiminnan edellytykset ja erityisesti tutkimuksen rahoitus sote-uudistuksessa. Keskustelun jälkeen valiokuntavieraille esiteltiin HUS Psykiatrian koordinoima Terapiat etulinjaan -hanke, jonka tavoitteena on tuoda vaikuttavat ja oikein kohdennetut psykososiaaliset hoidot suoraan perustasolta kaikkien saataville. Vieraat kävivät myös Uuteen lastensairaalaan avatussa lasten kipukeskuksessa, jossa tarjotaan lasten vaativan sairaanhoidon palveluja koko Suomen tarpeisiin.

Lisätiedot medialle:

Anne Pitkäranta, tutkimusjohtaja, professori

Mediapalvelun yhteystiedot

Feedback

Löysitkö etsimäsi?