Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 2.2.2023 15.16

Tutkija Anniina Färkkilä haluaa paljastaa munasarjasyövän salaisuudet

Asiasanat:
  • munasarjasyöpä
  • naistentautien tutkimus

Munasarjasyövän hoidossa ollaan pian ottamassa monta edistysaskelta.

Tutkija Anniina Färkkilä tekee töitä laboratoriossa.

Munasarjasyöpä on kova vastus. Se muuntuu ja osaa piiloutua. Kun esimerkiksi rintasyövässä kasvaimet voidaan luokitella eri ryhmiin, on munasarjasyövän kohdalla vielä monta ratkaisematonta mysteeriä. 

Näitä salaisuuksia on päättänyt selvittää dosentti, kliininen tutkija Anniina Färkkilä. Urallaan Färkkilä on tutkinut munasarjasyöpää paljon, muutamana esimerkkinä munasarjasyövän yhdistelmähoidot ja geenitestaus. Tutkimustyön lisäksi Färkkilä työskentelee myös gynekologisten syöpäpotilaiden parissa HUSissa. 

“Munasarjasyövässä minua kiehtoo sen monimuotoisuus. Jokainen potilas on yksilö.” 

Yksilöllisempää hoitoa 

Tällä hetkellä yli puolella munasarjasyöpään sairastuneista tauti uusii. Tutkijoille munasarjasyövän kyky piiloutua immuunijärjestelmältä aiheuttaa harmaita hiuksia. 

Perinteiset hoitomuodot eivät pure jokaiseen tautiin. On kuitenkin pystytty osoittamaan, että osa potilaista hyötyy, kun syöpä osataan tunnistaa oikein. Färkkilä toivoo, että tutkimuksen myötä potilaita voidaan hoitaa nykyistä yksilöllisemmin. 

“Olen kiinnostunut siitä, miten solut ovat keskenään vuorovaikutuksessa. Sitä ei ole aiemmin voitu tutkia, mutta nykyteknologialla se on mahdollista.” 

Jokaisessa kasvaimessa solujen vuorovaikutukset voivat olla erilaisia. Huomattava edistysaskel aiempaan on se, että nykytekniikalla solujen vuorovaikutusta ja lääkeherkkyyksiä pystytään tutkimaan myös kasvaimesta eristetyistä soluista yhden solun tarkkuudella. 

Tutkija Anniina Färkkilä ja tutkija Matilda Salko.
Tutkija Anniina Färkkilä tutkimusryhmineen tekee töitä sen eteen, että munasarjasyöpä saataisiin nitistettyä. Oikealla tutkija Matilda Salko. Kuvat: Mikko Hinkkanen

Missä olemme uniikkeja? 

Tutkimus ei kuitenkaan olisi mahdollista ilman rahoitusta. Färkkilä tutkimusryhmineen sai munasarjasyövän translaationaaliselle tutkimukselle viime syksynä merkittävän EU-rahoituksen. 

Rahoituksen saaminen ei kuitenkaan ole ollut helppo tie, ja se on vaatinut pitkäjänteistä työtä. Yksi tärkeä kausi oppimisen ja verkostoitumisen kannalta oli tohtorin tutkinnon jälkeinen postdoc-kausi Harvardissa.  

Färkkilän mukaan jokaisen tutkijan tulisi miettiä, mikä on se oma erityisosaaminen ja missä meidän tutkimusryhmämme on maailman paras. 

“Kun mennään kansainväliseen kilpailuun, on tärkeää korostaa, mikä meillä on uniikkia. Pitää osata karistaa suomalainen pessimismi ja vaatimattomuus.” 

Viisivuotisen rahoituksen avulla tutkimusryhmään voidaan palkata neljä uutta tutkijaa, kattaa tutkimuskuluja ja ostaa tutkimuksessa tarvittavia laitteita. 

Tutkimus etenee askel kerrallaan. Vuonna 2019 Färkkilä perusti tutkimusryhmälleen oman laboratorion. Nyt meneillään on kansainvälisellä tasolla ainutlaatuinen ja huipputasoinen syöpätutkimus. Färkkilän mukaan yhteys HUSiin on ollut avainasemassa, jotta he ovat saaneet tarvittavia näytteitä tutkimusta varten. Tästä suuri kiitos kuuluu potilaille, HUSin gynekologisille onkologeille ja Naistenklinikan hoitajille. 

Joka vuosi 500 suomalaista sairastuu munasarjasyöpään. Gynekologisista syövistä sillä on huonoin ennuste. Tauti on salakavala, mutta onneksi sen tutkija on kova optimisti. 

“Menemme koko ajan parempaan suuntaan. Toivoa on.”

Kuka?

Anniina Färkkilä

Dosentti, kliininen tutkija 
Tutkimusryhmän johtaja Helsingin yliopiston Systeemionkologian tutkimusohjelmassa 
Synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri HUSissa 
Suomen gynekologiseuran Seth Wichmann -palkinto 2018 
Syöpäinstituutin Eero Saksela -palkinto 2022 

 

Juttua päivitetty 3.2.2023: Korjattu munasarjasyöpään vuosittain sairastuneiden määrä.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.