Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 22.4.2021 08:07

Tupakoinnin lopetus ennen leikkausta parantaa hoitotuloksia

Asiasanat:
  • Lohja
  • Lohjan sairaala

Lohjan sairaalassa otetaan toukokuun alussa käyttöön Tupakoimattomana leikkaukseen -toimintamalli.

Leikkaukseen tulevien potilaiden tupakkatuotteiden käytön lopettaminen ennen leikkausta parantaa hoitotuloksia ja vähentää leikkauskomplikaatioita. Tupakoimattomilla potilailla on vähemmän infektioita, haavat paranevat paremmin ja toipuminen on nopeampaa kuin tupakoivilla, sillä tupakkatuotteiden käyttö heikentää haavan paranemista merkittävästi.

Tupakoimattomana leikkaukseen -mallin tavoitteena on kannustaa potilaita luopumaan tupakoinnista pysyvästi ja tavoitteen saavuttamiseksi tehdään tiivistä yhteistyötä perusterveydenhuollon kanssa. Jo ennen potilaan lähettämistä leikkausarvioon, perusterveydenhuollossa tarjotaan potilaalle työkaluja tupakoinnin lopettamiseen. Erikoissairaanhoidossa kirurgi punnitsee tarkasti ja yksilöllisesti, muodostaako potilaan tupakointi kohtuuttoman leikkausriskin.

”Kun tupakkatuotteiden käyttö lopetetaan pari kuukautta ennen leikkausta, saavutetaan paras hoitotulos”, kertoo kirurgian ylilääkäri Susanna Sarkio Lohjan sairaalasta. ”Tupakoinnin lopettaminen parantaa hoidon tuloksia ja vähentää haavainfektioita 30–40 % ja kaikkia leikkauksiin liittyviä komplikaatioita jopa 40–60 %”, hän jatkaa.

Lopettamalla tupakkatuotteiden käytön ennen leikkausarvioon tuloa, potilas varmistaa itselleen leikkaukseen pääsyn ilman turhaa viivytystä. Toimintamalli on jo käytössä Lohjan kaupungin perusterveydenhuollossa sekä myös muualla HUSin yksiköissä ja useammassa muussa sairaanhoitopiirissä valtakunnallisesti.

Lisätiedot:

johtava lääkäri Tom Löfstedt @email