Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 27.9.2022 10.23

Tanskalainen huippukirurgi koulutti HUSissa kuopparinnan korjausleikkauksen tekniikkaa

Asiasanat:
  • yleisthorax- ja ruokatorvikirurgia

Alallaan maailmankuulu thoraxkirurgi Hans Pilegaard vieraili HUSissa kouluttamassa kirurgeja kuopparintakorjausleikkauksen tekniikassa.

Kirurgit Juha Kauppi ja Hans Pilegaard.

Thorax-kirurgit Juha Kauppi (vas.) ja Hans Pilegaard tekivät Meilahdessa kaksi kuopparinnan korjausleikkausta. 

HUSissa vieraillut thorax- eli rintaontelon alueen kirurgi Hans Pilegaard koulutti kirurgeja ja avusti thoraxkirurgian erikoislääkäri Juha Kauppia kahdessa haastavassa leikkauksessa. 

”Pilegaard on maailman kokeneimpia alallaan”, kertoo kirurgi Juha Kauppi HUSin Sydän- ja keuhkokeskuksesta. 

Kuopparinta on synnynnäinen rintalastan epämuodostuma, joka on yleisempi miehillä kuin naisilla. Aiemmin kuopparintakorjaus merkitsi massiivista avoleikkausta, mutta parin viime vuosikymmenen aikana on siirrytty mini-invasiiviseen tähystysleikkaustekniikkaan. 

Kokeneella Pilegaardilla on takanaan yli 2 000 vastaavaa toimenpidettä ja hän on hionut tekniikkaa edelleen. Aarhusin yliopistollisesta sairaalasta eläköitynyt Hans Pilegaard leikkaa nykyään tanskalaisessa yksityissairaalassa ja kouluttaa kirurgeja eri puolilla maailmaa. 

Elämänlaatua parantava leikkaus 

Kuopparinnan korjausleikkauksessa rintakehälle asennetaan rintalastaa kohottava tukikisko. 

”Leikkausaika on lyhyt ja potilaat kotiutuvat nopeasti, suurin osa kolmessa päivässä. Leikkauksen avulla heidän rasituksensietokykynsä paranee huomattavasti. Leikkaus parantaa myös kuopparinnan tuoman kosmeettisen haitan”, Pilegaard kertoo. 

Valtaosa toimenpiteistä tehdään jo nuorille, ja HUSissa lasten ja nuorten leikkaukset tehdään Uudessa lastensairaalassa. 

Aikuisille HUSin Sydän- ja keuhkokeskuksessa tehdään vuosittain noin 10–15 kuopparinnan korjausleikkausta. 

”Aikuisilla optimi-ikä on korjata ennen 30:tä ikävuotta, jonka jälkeen elastisuuden väheneminen tekee toimenpiteen haasteellisemmaksi”, Kauppi kertoo. 

Vanhin Pilegaardin leikkaama potilas on ollut 64-vuotias. Vanhemmat potilaat tarvitsevat useammin enemmän kuin yhden tukiraudan rintakehän saattamiseksi oikeaan asentoon. 

Tukirauta on rintalastan alueella paikoillaan kolmen vuoden ajan, jonka jälkeen se poistetaan. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.