Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 2.3.2023 12.45

Syöpäkeskuksessa annettiin hoidon aikaisella magneettikuvauksella ohjattua sädehoitoa ensimmäistä kertaa Suomessa

Asiasanat:
  • HUS
  • Syöpäkeskus
  • sädehoito

HUSin Syöpäkeskus on Suomen ensimmäinen sairaala, josta saa magneettikuvauksella ohjattua sädehoitoa syövän hoitoon. Uuden teknologian avulla pystytään entistä kohdennetummin hoitamaan kasvaimia vatsan ja lantion alueella.

MRI-ohjattu lineaarikiihdytin

Sädehoidon MRI-ohjattu lineaarikiihdytin saatiin hoitokäyttöön 1.3.2023. Laite on tällä hetkellä ainut laatuaan Suomessa ja maailmalla niitä on 250–300 kappaletta. Laitteessa yhdistyy magneettikuvauslaite hoitokohteen kuvaamista ja paikantamista varten sekä lineaarikiihdytin säteilytykseen.

Uuden teknologian avulla HUSin syöpäpotilaille voidaan tarjota entistä yksilöllisempää sädehoitoa. MRI-ohjattu lineaarikiihdytin soveltuu lähes kaikkien kasvainten sädehoitoon.

“Eniten hoidosta on hyötyä potilaille, joiden syöpäkasvain on pieni, sijaitsee vatsan tai lantion alueella sekä liikkuu suoliston ja hengitysliikkeiden mukana”, sanoo ylifyysikko, professori Mikko Tenhunen HUSin Syöpäkeskuksesta.

Sopivia hoitokohteita ovat muun muassa haiman ja maksan kasvaimet. Tuoreet tulokset maailmalta esimerkiksi haimasyövän hoidossa ovat lupaavia.

Syöpäpotilaiden hoitovaihtoehdot lisääntyvät Suomessa

Hoidon aikaisen magneettikuvauksen avulla sädehoito voidaan kohdentaa aiempaa tarkemmin, jolloin lähellä olevien terveiden kudosten säteilyaltistus vähenee. Tarkempi sädehoidon kohdennus ja muokkaaminen jokaisella hoitokerralla mahdollistavat myös suuremman kerta-annoksen, jolloin tarvittavien hoitokertojen määrä vähenee.

“Magneettikuvantamisohjauksen avulla voimme hoitaa monia kasvaimia suuremmilla sädeannoksilla, jolloin hoitotulokset paranevat. Samalla laajennamme syöpäpotilaiden käytettävissä olevia hoitovaihtoehtoja kaikkialla Suomessa”, toteaa Tenhunen.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.