Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 18.6.2021 07.38

Synnyttäjien turvallisuutta parannetaan: kaikilta synnyttäjiltä otetaan sopivuuskoe ja pieni verenkuva

Asiasanat:
  • synnytys
  • Naistenklinikka
  • Espoon sairaala

Joskus synnytykseen liittyy merkittävä verenvuoto tai runsasta vuotoa aiheuttava toimenpide, jolloin tarvitaan luovutettua verta. Tätä varten kaikilta synnyttäjiltä suositellaan otettavaksi sairaalaan tullessa verensiirtoon tarvittava sopivuuskoe, jossa tutkitaan potilaan plasmasta kliinisesti merkityksellisiä punasoluvasta-aineita sekä pieni verenkuva (puna- ja valkosolujen ja verihiutaleiden määrä sekä hemoglobiiniarvo).

Kaikkien synnyttäjien sopivuuskoe ja pienen verenkuvan testaus otetaan käyttöön kaikissa HUSin synnytyssairaaloissa eli Naistenklinikalla sekä Espoon, Hyvinkään ja Lohjan sairaaloissa. Ennakoivan näytteenoton tarkoituksena on parantaa synnyttäjän turvallisuutta sekä nopeuttaa hoitoprosessia verenvuodon yhteydessä. Jos sopivuusnäytettä ei oteta etukäteen, sopivan verituotteen saamiseen voi mennä yli tunti. Aiemmin näytteitä on otettu tarveharkintaisesti.

Itsestään käynnistynyt synnytys, synnytyksen käynnistys, kiireellinen keisarileikkaus

  • Kaikilla synnyttäjillä tulee olla voimassa oleva sopivuuskoe. Näyte otetaan synnyttämään tullessa, ellei sitä ole otettu viiden vuorokauden sisällä samassa sairaalassa.  
  • Sopivuuskokeen yhteydessä otetaan myös pieni verenkuva.

Suunniteltu keisarileikkaus

  • Kaikilta suunniteltuun keisarileikkaukseen tulevilta otetaan sopivuuskoe ja pieni verenkuva viiden vuorokauden sisällä ennen leikkausta.
  • Pieni verenkuva otetaan tarvittaessa uudestaan leikkausaamuna, jos edeltävät arvot tai jokin raskauden aikainen poikkeama kuten verenpaineoireyhtymä sitä edellyttävät.