Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 10.1.2020 12.13

Suunta on oikea – erikoislääkärikoulutuksen kehittämistä jatketaan HUSissa

Erikoistuvien lääkäreiden ohjauksen ja työolosuhteiden parannuksia on jatkettava. HUSin yksiköissä oli paljon hajontaa NLY:n koulutuspaikkakyselyssä.

​Nuorten Lääkärien Yhdistys julkaisi syksyllä 2019 tehdyn koulutuspaikkakyselyn tulokset. Valtakunnallisessa kyselyssä erikoistuvat lääkärit antavat koulutuspaikalleen yhdestä viiteen tähteä. Edellisvuoden kyselyssä HUS kokonaisuutena sai vain yhden tähden. Keskiviikkona 8. tammikuuta Lääkäripäivillä julkaistuissa tuloksissa HUS sai kaksi tähteä. 

Vuosi sitten aloitetut parannukset ovat lähteneet hyvin käyntiin

HUS teetti keväällä 2019 oman tutkimuksen, jossa erikoistuvien lääkärien kokemuksia selvitettiin haastattelemalla. Selvitys oli osa jo alkuvuonna 2019 käynnistettyä toimenpideohjelmaa, jolla tähdätään selkeisiin parannuksiin erikoistuvien lääkärien ohjauksessa, työskentelyolosuhteissa ja vaikuttamismahdollisuuksissa. 

HUSissa kerätään palautetta erikoistuvien lääkärien koulutus- ja työolosuhteista myös omilla kyselyillä (Työolobarometri vuosittain ​sekä Clinical Learning Environment Scale - eli CLES -kysely jokaisen yksikkötyöskentelyn päätteeksi). Palautteita käydään läpi säännöllisesti ja niiden pohjalta koulutusta kehitetään edelleen. Lisäksi HUSissa toimii erikoistuvien lääkärien edustajista koostuva verkosto, jonka tavoitteena on erikoistuvien lääkärien etujen valvominen, työolojen kehittäminen ja tiedonkulun parantaminen heidän ja sairaaloiden johdon välillä. Verkostossa erikoistuvien lääkäreiden edustajat voivat esimerkiksi keskustella eri yksiköissä hyvin toimivista käytännöistä ja levittää parhaita käytäntöjä mahdollisimman laajalle. 

HUSista löytyy jo viiden tähden koulutuspaikkoja

Vaikka kokonaisuutena HUSin nousu jäi tänä vuonna vielä kahteen tähteen, löytyy HUSista myös yksiköitä, jotka loistivat kyselyssä. Viisi tähteä saivat HUSin Porvoon sairaalan operatiivinen yksikkö, HUSin reumatologian poliklinikka, HUSin Hyvinkään akuuttiyksikkö ja Hyvinkään lasten- ja naistentaudit. HUSin sairaaloista neljään tähteen ylsivät Porvoon sairaala, Hyvinkään sairaala ja Jorvin sairaala. Myös HUSLAB, Sydän- ja keuhkokeskus, Hyvinkään medisiininen tulosyksikkö, Tulehduskeskus ja HUS Kuvantaminen saivat neljä tähteä.