Suun terveydenhuollon toimintamallit jakoon
Asiasanat:Suu- ja leukasairauksien linjan toimintaan on käynyt tutustumassa useita vierailijaryhmiä. Infektiofokuspoliklinikalla kehitetty kolmihuonemalli kiinnostaa laajalti.

STM kävi tutustumassa Puistosairaalan, Siltasairaalan, Uuden lastensairaalan lasten hammashoidon ja suusairauksien opetus- ja hoitoyksikön tiloihin. Kuvassa ylilääkäri Patricia Stoor (vas.), STM:n lääkintöneuvos Merja Auero ja ylihammaslääkäri Ulla Harjunmaa, linjajohtaja Hellevi Ruokonen, vs. apulaisylihammaslääkäri Heikki Alapulli ja sihteeri Sari Vornanen.
HUSin suu- ja leukasairauksien linjan yksiköissä kävi elokuun ja syyskuun aikana vierailemassa suun terveydenhuollon johtajia ja edustajia sosiaali- ja terveysministeriöstä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, Päijät-Hämeen ja Pirkanmaan hyvinvointialueilta sekä Slovenian ja Tarton yliopistoista. Suu- ja leukasairauksien linja vastaa suu- ja leukasairauksien vaativasta erikoissairaanhoidosta Uudenmaan alueella.
“Meillä on ilo esitellä linjamme toimintaa. On hyvä jakaa tietoa ja hyväksi koettuja toimintamalleja. Pienellä erikoisalallamme yhteistyö on voimaa. Suun terveydenhuolto on keskeinen osa perusterveydenhuoltoa ja erikoissairaanhoitoa hyvinkin vaativine toimenpiteineen”, sanoo linjajohtaja Hellevi Ruokonen.
Kolmihuonemalli kiinnostaa
Vierailijat kävivät tutustumassa Puistosairaalan Infektiofokuspoliklinikkaan, jossa hoidetaan kiireellisiä infektiofokussaneeraukseen tulevia yleissairaita potilaita. Infektiofokussaneerauksessa suun tulehdukset hoidetaan esimerkiksi ennen suunniteltua sydänleikkausta tai syöpähoitojen aloittamista.
“Hoidamme potilaat yksikössämme kehitetyllä kolmihuonemallilla. Mallin avulla noin puolet potilaista saadaan hoidettua kerralla kuntoon, jotta yleissairauden hoito voi jatkua”, Ruokonen kertoo.
Kolmihuonemallissa potilas tutkitaan ensimmäisessä huoneessa ja tehdään hoitosuunnitelma. Sen jälkeen potilas siirtyy seuraavaan huoneeseen suuhygienistin vastaanotolle, jossa hammaskivi ja hammaspeitteet poistetaan sekä potilaalle ohjeistetaan omahoito. Viimeiseksi potilas siirtyy suukirurgin toimenpidehuoneeseen, jossa tehdään tarvittaessa kiireelliset hampaan poistot.



Kuvat: Ari Laine