Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 4.2.2022 11.03

Suomen ensimmäinen yksilöllisen syöpälääketieteen professuuri perustetaan Helsingin yliopistoon ja HUSiin

Asiasanat:
  • Syöpäkeskus
  • syöpälääke
  • syövän hoito

Uuden professuurin avulla on tarkoitus edistää syöpäsairauksien tutkimusta, joka vie potilaiden hoitoa entistä yksilöllisempään suuntaan. Tavoitteena on tuoda uusimpia innovaatioita potilaiden hoitoon.

Kuvituskuva, jossa tietokonemallinnettuja hiilimolekyyliketjuja.

Tänään maailman syöpäpäivänä 4.2. on julkistettu Suomen ensimmäinen yksilöllisen syöpälääketieteen professuuri, joka perustetaan Helsingin yliopiston ja HUSin yhteyteen. Professuuri on pysyvä, ja sen ensimmäiset viisi vuotta rahoitetaan kolmen lääkealan yrityksen, Bayerin, Novartiksen ja Rochen, lahjoituksella.

Professuuri perustetaan Helsingin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan edistämään yksilöllistä syövän hoitoa opetuksen, tieteellisen tutkimuksen ja laaja-alaisen yhteistyön keinoin.

Yksilöllisen syöpälääketieteen professuurin tehtäväkenttä on laaja. Professori johtaa yksilöllisen syövänhoidon perus- ja translationaalista tutkimusta ja edistää näihin liittyvien kliinisten sovellusten käyttöönottoa.

Tavoitteena on kehittää syövän diagnostiikkaa ja edistää lääketutkimusta ja tietopohjaista päätöksentekoa. Lisäksi tärkeässä roolissa on yhteistyö eri sidosryhmien kesken niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Professuurista hyötyä niin tutkimukselle kuin potilaille

”Yksilölliselle syövän hoidolle omistettu professuuri on harvinaisuus maailmalla. Olemme erityisen iloisia, että saamme tällaisen professuurin nyt ensimmäisinä Suomeen”, toteaa Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Anne Remes.

”Odotuksemme on, että tulevaisuudessa syövän hoito kehittyy entistä yksilöllisempään suuntaan. Syöpäsairauden ominaispiirteisiin tarkkaan suunnattu yksilöllinen hoito parantaa hoitotuloksia sekä terveydenhuollon vaikuttavuutta”, Remes vahvistaa.

Avoimella haulla valittava tuleva professori tulee valituksi myös HUSin Syöpäkeskuksen ylilääkärin sivuvirkaan.

”On tärkeää, että professori toimii myös yliopistoklinikassa, sillä monesti merkittävät tutkimusaiheet syntyvät juuri potilashoidon äärellä”, kertoo HUSin Syöpäkeskuksen toimialajohtaja Johanna Mattson.

”Vastaavasti uusien tutkimustulosten soveltaminen osaksi potilashoitoa nopeutuu”, Mattson jatkaa.

Suomen Syöpäpotilaat ry:n toiminnanjohtaja Minna Anttonen pitää professuurin perustamista hienona osoituksena siitä, että Suomessa luotetaan yksilöllisen syövänhoidon mahdollisuuksiin.

”Täällä uskotaan, että lähitulevaisuudessa potilaiden hoito on yksilöllistä. Tämä antaa potilaille toivoa. Lisäksi lahjoitusvaroin perustettu professuuri kertoo siitä, että suomalaista tutkimusinfrastruktuuria arvostetaan. HUSissa ja Helsingin yliopistossa määrätietoisesti tehty korkeatasoinen syöpätutkimus on tämän avauksen taustalla.”

Rahoittajat uskovat Suomen yksilöllistä terveydenhuoltoa edistävään ympäristöön

Professuurin rahoittajien näkökulmasta Suomi on erinomainen ympäristö edistää yksilöllisen syövän hoidon tutkimusta ja kehittää hoitokäytäntöjä. Korkeatasoinen akateeminen tutkimuskenttä, terveysalan tutkimus- ja innovaatiomyönteisyys sekä terveystietovarannot ovat ainutlaatuinen viitekehys.

Roche, Novartis ja Bayer ovat kaikki syöpätautien alalla kansainvälisesti toimivia lääkeyhtiöitä, joita yhdistää tavoite tuoda innovatiivisia ja entistä kohdennetumpia lääkehoitoja syövän hoitoon.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.