Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 21.12.2020 09.01

Suomen biolääketieteellisen kuvantamisen palvelukeskus hyväksyttiin osaksi Euro-BioImaging-kuvantamisverkostoa

Asiasanat:
  • tutkimus
  • BioMag

Suomen biolääketieteellisen kuvantamisen palvelukeskus (Finnish Biomedical Imaging Node, FiBI) on hyväksytty osaksi laajaa eurooppalaista Euro-BioImaging-kuvantamiskonsortiota. Jäsenyys parantaa korkeatasoisen tieteen tekemisen edellytyksiä ja lisää tutkijoiden kansainvälistä yhteistyötä.

Euro-BioImaging on Euroopan parhaiden kuvantamispalvelukeskusten infrastruktuuri (European Research Infrastructure Consortium), johon kuuluu 16 jäsenmaata ja 25 palvelukeskusta. Euro-BioImaging tarjoaa sekä akateemisille että yritysten tutkijoille avoimen pääsyn tärkeimpiin biologisen ja lääketieteellisen kuvantamisen teknologioihin. Lisäksi se tarjoaa asiantuntemusta sekä koulutus- ja datapalveluja huippututkimuksen tarpeisiin.

Palveluilla on keskeinen merkitys esimerkiksi aivo-, syöpä- ja virustutkimuksessa. Euro-BioImagingilla on Euroopassa ns. lippulaiva-asema, ja sen palveluita käytetään ympäri maailman. Euro-BioImagingin isäntämaa on Suomi, ja sen johtokeskus sijaitsee Turussa.

Nyt mukaan hyväksytyn FiBI-kuvantamispalvelukeskuksen muodostavat Suomen merkittävimmät biolääketieteellisen kuvantamisen toimijat Turun PET-keskus, Itä-Suomen yliopistossa toimiva Kuopion Biolääketieteellisen kuvantamisen yksikkö, pääkaupunkiseudun NEUROIMAGING-infrastruktuuri sekä Helsingin yliopiston In vivo -kuvantamisen yksikkö. Palvelukeskusta johtaa Turun PET-keskus.

FiBI erottuu muista eurooppalaisista palvelukeskuksista ainutlaatuisella teknologiakattauksellaan. FiBI:llä on laajin PET-merkkiainevalikoima, ja se on Euro-BioImagingin ensimmäinen palvelukeskus, joka tarjoaa avoimen pääsyn myös magnetoenkefalografia- eli aivomagneettikäyräkuvantamismenetelmään.

”Avoin pääsy erilaisiin kuvantamisen huippupalveluihin kautta Euroopan tekee aiemmin mahdottomista tutkimuksista mahdollisia, parantaa korkeatasoisen tieteen tekemisen edellytyksiä ja lisää tutkijoiden kansainvälistä yhteistyötä. Ennen kaikkea kuvantamisverkostossa mukana oleminen antaa meille mahdollisuuden olla eturintamassa kehittämässä biolääketieteellisen kuvantamisen parhaita menetelmiä ja standardeja, mikä jatkossa parantaa tutkimuksen tasoa ja toistettavuutta eli parantaa tieteen luotettavuutta”, Turun PET-keskuksen johtaja ja palvelukeskuksen johtaja, professori Juhani Knuuti sanoo.

”Aalto-yliopistossa, ja sen edeltäjässä Teknillisessä korkeakoulussa, on tehty MEG-menetelmän pioneerityötä usean kymmenen vuoden ajan. FiBI:n kautta maailmanlaajuisesti arvostettu suomalainen MEG-osaaminen menetelmäkehityksessä, kokeellisessa huippututkimuksessa ja kliinisissä sovelluksissa tulee laajasti eurooppalaisten tutkijoiden saataville, sanoo Aalto-yliopiston  professori Riitta Salmelin NEUROIMAGING-konsortiosta, jonka muodostavat HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa sijaitseva BioMag-laboratorio ja Aalto-yliopiston Aalto Neuroimaging -yksikkö.

”Kuopion johtava kansallinen rooli kokeellisessa magneettikuvauksessa on nyt tunnistettu myös eurooppalaisten infrastruktuurien tasolla. Esimerkiksi hyperpolarisoiduilla merkkiaineilla tehtävä aineenvaihdunnan kuvaus, aivojen edistynyt toiminnallinen magneettikuvaus ja Kuopion yliopistollisen sairaalan kanssa yhteistyössä tehtävä PET/MRI ovat Euroopan tasollakin harvinaisia tekniikoita prekliinisessä kuvantamisessa. FiBI:n kautta ne tulevat nyt entistä suuremman tutkijajoukon saataville”, sanoo Kuopion Biolääketieteellisen kuvantamisyksikön johtaja, professori Olli Gröhn.     

”Helsingin yliopiston In vivo -kuvantamisen yksikkö, joka on osa HiLIFE Helsinki Institute of Life Science -tutkimusinfrastruktuuria, tarjoaa kuvantamispalveluita Helsingin yliopiston kolmella kampuksella esimerkiksi sydän-ja verisuonitautien, syöpätautien ja hermoston tutkimukseen. FiBI-palvelukeskuksessa erityisosaamisemme on optinen intravitaalikuvantaminen. Sen tuominen osaksi palvelukeskusta oli arvioitu hakemuksessamme hyväksi avaukseksi yhdistää uudella tavalla biologista ja biolääketieteellistä kuvantamista”, kertoo yksikön johtaja, apulaisprofessori Pipsa Saharinen Helsingin yliopistosta.

Suomessa on kansainvälisesti tunnustettua huipputason osaamista sekä biologisessa että lääketieteellisessä kuvantamisessa. Nyt perustettu biolääketieteellisen kuvantamisen palvelukeskus on Suomen toinen Euro-BioImaging-palvelukeskus. Jo aikaisemmin toimintansa on aloittanut kehittyneen valomikroskopian palvelukeskus, joka toimii Turussa, Helsingissä ja Oulussa. Myös sen palvelut vahvistuivat hiljattain, kun Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM hyväksyttiin mukaan palvelukeskuksen toimintaan.

Suomen kaksi Euro-BioImaging-palvelukeskusta on yhdessä hyväksytty Suomen Akatemian kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle 2021–2024.

Lue lisää:

https://www.eurobioimaging.eu

https://www.eurobioimaging.eu/news/euro-bioimaging-eric-extends-a-warm-welcome-to-its-new-nodes/

https://www.utu.fi/fi/ajankohtaista/uutinen/eurooppalaisen-kuvantamisen-tutkimusinfrastruktuurin-paamaja-turkuun

https://www.utu.fi/fi/ajankohtaista/uutinen/turun-yliopisto-toteuttaa-yhtatoista-kansallisen-tiekartan-2021-2024  

Lisätietoja:

Professori Juhani Knuuti, PET-keskus (Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun yliopistollinen keskussairaala), 050 059 2998, jknuuti@utu.fi

Professori Olli Gröhn, Kuopion Biolääketieteellisen kuvantamisen yksikkö (Itä-Suomen yliopisto), 050 359 0963, olli.grohn@uef.fi

Professori Riitta Salmelin, NEUROIMAGING (Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, HUS Helsingin yliopistollinen sairaala), 050 344 2745, riitta.salmelin@aalto.fi

Apulaisprofessori Pipsa Saharinen, In vivo -kuvantamisen yksikkö (Helsingin yliopisto), 050 448 6361, pipsa.saharinen@helsinki.fi

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.