Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 8.6.2023 08.31

Suomen Akatemian rahoitusta Syöpäkeskuksen ja Helsingin yliopiston tutkimushankkeille

Asiasanat:
  • Syöpäkeskus
  • lääketieteellinen tutkimus
  • tutkimusrahoitus

Akatemiahankerahoituksen tarkoituksena on edistää suomalaisen tieteen uudistumista ja monimuotoisuutta sekä parantaa tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta. Nelivuotinen rahoitus käytetään tutkimusryhmän palkkaamiseen ja muihin tutkimuskuluihin.

Siltasairaala ulkokuva.jpg

Uusia menetelmiä BNCT-hoitoihin 

Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta on myöntänyt noin 438 000 euron rahoituksen boorineutronikaappaussädehoidon menetelmien optimointiin HUSin kiihdytinpohjaisella BNCT-hoitoasemalla. 

BNCT eli boorineutronikaappaushoito on biologisesti kohdennettavaa sädehoitoa, jota kehitetään sellaisten potilaiden hoitoon, joiden hoitaminen muilla keinoin on mahdotonta. Meilahteen rakennettava BNCT-laite on Euroopan ensimmäinen sairaalaolosuhteisiin rakennettu kiihdytin, joka pystyy tekemään riittävän määrän neutroneja BNCT-hoitoja varten. Laite takaa Suomelle ainutlaatuisen tilaisuuden olla BNCT-tutkimuksen kärkimaa. Ensimmäiset tutkimuspotilaiden hoidot käynnistyvät loppuvuodesta. 

Syöpäkeskuksen ylifyysikko Mikko Tenhusen vetämän projektin tarkoitus on kehittää uusia menetelmiä BNCT:n sädeannoksen määrittämiseen, potilasannoksen tarkkuuden parantamiseen, boorin kantaja-aineiden kehitykseen, ja siten parantaa potilashoitoja. 

Lue Suomen Akatemian uutinen aiheesta

Rahoitusta lymfoomien diagnostiikan ja hoidon kehittämiseen 

Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta on myöntänyt 500 000 euron rahoituksen nopeakasvuisten lymfoomien diagnostiikan ja hoidon kehittämiseen. 

Syöpätautien professori, ylilääkäri Sirpa Leppä kehittää Helsingin yliopistossa tutkimusryhmänsä kanssa riskiohjattuja lymfoomahoitoja. Keskeisiä tutkimuksen osa-alueita ovat lymfoomille tyypillisten geenivirheiden kartoittaminen nestebiopsiasta sekä ctDNA-pitoisuuksiin perustuvan, hoitopäätöksiä ohjaavan ja seurantaa helpottavan työkalun kehittäminen.

Lue Suomen Akatemian uutinen aiheesta

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.