Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 18.2.2022 11.11

Suolistosyövän valtakunnallinen seulonta käynnistyy Suomessa tämän vuoden aikana

Asiasanat:
  • suolistosyöpä
  • suolistosyövän seulonta
  • syöpä

Suolistosyövän seulonta käynnistyy Valtioneuvoston asetuksella valtakunnallisesti tänä vuonna ja koskee ensimmäisenä vuonna 60–68-vuotiaita. Seulonta laajenee asteittain kaikkiin 56–74-vuotiaisiin vuosina 2022–2031. Suolistosyöpä on Suomessa sekä naisten että miesten toiseksi yleisin syöpä. 

Vatsakivusta kärsivä henkilö.

Suolistosyöpä on Suomessa sekä naisten että miesten toiseksi yleisin syöpä. Suolistosyövän seulonta vähentää kuolleisuutta suolistosyöpään.

Suolistosyövän seulonnassa seulontamenetelmänä käytetään ulosteen immunokemiallista veritestiä (FIT). Jos ulostenäytteestä ei löydy analysoitaessa verta, potilas saa seuraavan kutsun seulontaan kahden vuoden kuluttua. Jos ulostenäytteestä löytyy verta, tehdään potilaalle paksusuolen tähystystutkimus mahdollisen syövän tai syöpää ennakoivien muutosten eli polyyppien löytämiseksi. Seulontaan kutsutaan kahden vuoden välein aina niinä vuosina, kun kutsuttava täyttää parillisia vuosia. 

Suolistosyövän seulonta vähentää kuolleisuutta suolistosyöpään. Varhain todettu syöpä on helpompi hoitaa ja se aiheuttaa vähemmän inhimillistä kärsimystä. 

Seulontatähystykset tehdään HUSin Meilahden, Jorvin tai Peijaksen sairaaloissa. Seulontatähystysten yhteydessä poistetaan löydettävät polyypit ja syöpien löytyessä potilaat ohjataan leikkaushoitoon. 

Suolistosyöpä, eli paksu- tai peräsuolen syöpä, on Suomen toiseksi yleisin syöpä sekä miehillä että naisilla. Syövän ennuste riippuu levinneisyydestä toteamishetkellä. 66 % suolistosyöpään sairastuneista on elossa vielä viiden vuoden kuluttua. Etäpesäkkeisen taudin hoito on Suomessa tutkitusti korkealaatuista. 

Suolistosyövän lääkevaihtoehtoja on tarjolla runsaasti ja sen hoitotulokset kehittyvät jatkuvasti. Ravinnon ja muiden elintapatekijöiden merkitys sairastumisriskiin on erityisen suuri suolistosyövässä. Suolistosyöpä kehittyy salakavalasti ja sen oireet kehittyvät vähitellen.

Katso Suorana HUSista info 18.2.2022. HUS järjestää kaikille avoimia lyhyitä infotilaisuuksia ajankohtaisista vaihtuvista aiheista. Tietoa infoistamme.

 

Lisätiedot:

HUS Vatsakeskus, endoskopiayksikkö, gastroenterologian poliklinikka, professori, ylilääkäri Perttu Arkkila, p. 050 427 2272, perttu.arkkila@hus.fi

HUS Syöpäkeskus, dosentti, osastonylilääkäri Siru Mäkelä, p. 050 427 0155, siru.makela@hus.fi

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.