Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 17.6.2021 14.05

Startti-ohjauksessa tuetaan koko perhettä lapsen ja nuoren painonhallinnassa

Uudessa lastensairaalassa sekä Jorvin, Porvoon ja Peijaksen sairaaloiden lasten vastaanotoilla pidetään Startti-ohjauksia eli starttivastaanottoja, jotka on tarkoitettu lasten ja nuorten ylipainoisuuden hoitoon. Tavoitteena on lisätä perheiden hyvinvointia ja ennaltaehkäistä sairauksia.

Selin oleva kouluikäinen lapsi syö istualtaan hod dogia.

”Startti-ohjauksen tarkoituksena on antaa kokonaisvaltaisesti työkaluja ja tietoa lapsen, nuoren ja perheen arkeen terveen painon, hyvän olon ja elämänhallinnan saavuttamiseksi. Hyvät elintavat lisäävät vireyttä ja hyvinvointia. Ne ehkäisevät sairauksia ja auttavat myös painonhallinnassa”, kertoo erikoislääkäri Anna Kotiranta Uudesta lastensairaalasta.

Startti-ohjaukseen tullaan lähetteellä avoterveydenhuollosta tai sairaaloiden poliklinikoilta. Kahdesti vuodessa järjestetään kahden tunnin ensitietoiltapäivä, jossa kerrotaan ohjauksen sisällöstä.

”Ensitietoiltapäivän jälkeen osallistujille varataan lääkärin vastaanottoaika. Vastaanotolla laadimme yhdessä etenemissuunnitelman kunkin lapsen, nuoren ja perheen tarpeiden mukaan. Tiimiimme kuuluu sairaanhoitaja, ravitsemusterapeutti, fysioterapeutti ja sosiaalityöntekijä”, Kotiranta kertoo.

Startti-ohjaus kestää noin vuoden. Ohjauksen aikana perheille tarjotaan mahdollisuus 2–3 lääkärikäyntiin, 1–8 hoitajakäyntiin sekä tarpeen mukaan ravitsemusterapeutin seurantaa ja fysioterapeutin ohjausta.

Tietoa lasten painonhallinnasta, konkreettisia neuvoja ruokailutilanteisiin ja vinkkejä koko perheen hyvinvoinnin tueksi voi lukea myös Lastentalo.fi-sivuston Lasten painonhallinta -osiosta. Lastentalo.fi on erikoissairaanhoidon palvelu, jossa on tietoa lasten sairauksista, hoidosta ja hoitoon valmistautumisesta.