Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 8.3.2022 10.00

Sote-uudistus: HUS-yhtymän perussopimusluonnos valmistui

Asiasanat:
  • sote
  • sote-uudistus
  • sotepe-uudistus

Väliaikaisen HUS-valmisteluryhmän valmistelema HUS-yhtymän perussopimusluonnos on valmistunut ja lähetetty Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin nimeämän poliittisen neuvotteluryhmän käytettäväksi. Perussopimuksesta on tarkoitus päättää vappuun mennessä. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen myötä nykyinen HUS-kuntayhtymä eli sairaanhoitopiiri lakkautetaan ja sen tilalle perustetaan uusi Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin omistama HUS-yhtymä. Nykyisen HUSin omaisuus ja henkilöstö siirtyvät sellaisinaan uudelle HUS-yhtymälle.

Väliaikainen HUS-valmisteluryhmä on valmistellut luonnoksen HUS-yhtymän perussopimukseksi. Siinä määritellään mm. HUS-yhtymän rakenne, hallintomuoto, hallituksen kokoonpano, omistajaohjauksen rakenne ja rahoitusmalli. Perussopimus luo myös perustan sairaalan yliopistollisuudelle ja yliopistoyhteistyölle.

Jotta hyvinvointialueet pääsisivät heti järjestäytymisensä alussa käsittelemään perussopimusta, valmisteluryhmä on laatinut luonnoksen ennen kuin se tekee varsinaisen ehdotuksensa. Tarkoituksena on tarjota mahdollisuus koko Uudenmaan laajuiseen poliittiseen keskusteluun.

Valmisteluryhmän tavoitteena on antaa varsinainen perussopimusehdotuksensa maaliskuun aikana. Sote-uudistuslainsäädännön mukaan hyvinvointialueiden aluevaltuustojen ja Helsingin kaupunginvaltuuston tulisi päättää ehdotuksesta huhtikuun loppuun mennessä.

Perussopimuksen lisäksi väliaikaisen HUS-valmisteluryhmän on lain mukaan valmisteltava ne asiat, jotka ovat HUS-yhtymän perustamiseksi ja toiminnan käynnistämiseksi välttämätöntä käsitellä yhtymän ylimmän päättävän toimielimen kokouksessa, Uudenmaan aluevaltuustojen kokouksessa tai Helsingin kaupunginvaltuustossa. Tämä käsittää muun ohella HUS-yhtymän hallintosäännön.

HUS tarjoaa erikoissairaanhoitoa liki kahden miljoonan asukkaan Uudellamaalla. Valtakunnallisesti sillä on merkittävä ja keskeinen tehtävä vaativan erikoissairaanhoidon, tutkimuksen ja opetuksen sekä valmiuden ja varautumisen osaajana. HUSissa tehdään muun muassa kaikki Suomen elinsiirrot ja lasten sydänleikkaukset. HUS on maailmalla tunnustettu erikoisairaanhoidon yksikkö.

Väliaikainen HUS-valmisteluryhmä kokoontui ensimmäisen kerran 7.10.2021 ja se työskentelee, kunnes HUS-yhtymän uusi ylin päättävä toimielin on nimittänyt uuden yhtymähallituksen.

Lisätiedot: 
Väliaikaisen HUS-valmisteluryhmän puheenjohtaja Sami Sarvilinna, kansliapäällikkö, Helsingin kaupunki, p. 09 3103 6050, sami.sarvilinna@hel.fi
 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.