Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 8.10.2021 11.01

Sote-uudistus: HUS tarjoaa huippuosaamista potilaiden hyväksi tulevaisuudessakin

Asiasanat:
  • sote
  • erikoissairaanhoito
  • HUS

Väliaikaisen HUS-valmisteluryhmän tehtävänä on mahdollistaa erikoissairaanhoidon huippuosaamisen tarjoaminen. Samalla on huolehdittava tuottavuuskehityksestä ja talouden tasapainosta. Tavoitteena ovat sujuvat ja yhdenvertaiset hoitopolut yhteistyössä sosiaalihuollon ja perusterveydenhuollon kanssa.

HUSin hallitus nimesi jäsenet väliaikaiseen valmisteluryhmään 27.9.2021.

”Valmisteluryhmällä on aivan ainutlaatuinen rooli, jollaista ei muualla Suomessa ole. Tehtävänämme on turvata kansallisesti merkittävä erikoissairaanhoidon osaaminen tulevaisuudessa ja samalla pitää huolta siitä, että Uudenmaan hyvinvointialueet, Helsingin kaupunki ja perustettava HUS-yhtymä yhdessä kohtaavat valtakunnallisen sote-uudistuksen haasteet ja mahdollisuudet", sanoo väliaikaisen valmisteluryhmän puheenjohtaja, Helsingin kaupungin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna.

"Näitä ovat erityisesti tuottavuuskehityksestä ja talouden tasapainosta huolehtiminen, johon HUS-yhtymä osallistuu osana koko Uudenmaan sotepela-palveluiden talouden kokonaisuutta. Uudistuksen aikataulu on tiukka ja työtä on paljon, mutta hyvällä yhteistyöllä ratkaisemme sujuvat ja yhdenvertaiset potilaiden hoitopolut lähipalveluista erikoissairaanhoitoon", lisää Sarvilinna.

Nykyisen HUS-sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tehtävät siirtyvät perustettavalle HUS-yhtymälle 1.1.2023. Yhtymän jäseninä ovat Itä-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueet samoin kuin Helsingin kaupunki.

Väliaikainen valmisteluryhmä valmistelee ehdotuksen HUSin uudeksi perussopimukseksi. Siinä määritellään mm. HUS-yhtymän rakenne, hallintomuoto, hallituksen kokoonpano, jäsenohjauksen rakenne ja rahoitusmalli. Perussopimuksessa luodaan perusta myös sairaalan yliopistollisuudelle ja Helsingin yliopiston kanssa tehtävälle yhteistyölle.

Lisäksi väliaikaisen HUS-valmisteluryhmän on lain mukaan valmisteltava ne asiat, jotka on HUS-yhtymän perustamiseksi ja toiminnan käynnistämiseksi välttämätöntä käsitellä yhtymän ylimmän toimielimen kokouksessa, Uudenmaan aluevaltuustojen kokouksessa tai Helsingin kaupunginvaltuustossa. Tämä käsittää muun ohella HUS-yhtymän hallintosäännön.

HUS tarjoaa erikoissairaanhoitoa lähes kahden miljoonan asukkaan Uudellamaalla. Valtakunnallisesti sillä on merkittävä ja keskeinen tehtävä vaativan erikoissairaanhoidon, tutkimuksen ja opetuksen sekä valmiuden ja varautumisen osaajana. HUSissa tehdään muun muassa kaikki Suomen elinsiirrot ja lasten sydänleikkaukset.

HUS on maailmalla tunnustettu erikoisairaanhoidon osaaja: Newsweekin 100 huippusairaalan listalla sijoitus on tänä vuonna 21.

Väliaikainen valmisteluryhmä kokoontui ensimmäisen kerran 7.10. ja se toimii arviolta syksyyn 2022 asti, jolloin HUSin uusi päättävä toimielin aloittaa toimintansa.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.