Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 21.1.2021 10.36

Sisätauteihin erikoistuvat lääkärit siirtyvät blokkimalliin

Asiasanat:
  • opetus
  • erikoistumiskoulutus
  • parempi erikoistumiskoulutus

Sisätautien linja HUSissa hakee lääkärien erikoistumiseen lisää selkeyttä. Sitä varten on luotu uusi blokkimalli, jonka korostaa koulutuksen osaamisperusteisuutta. Erikoistuvat lääkärit suhtautuvat uuteen malliin toiveikkaasti.

kaksi lääkäriä pöydän ääressä tekemässä suunnittelutyötä

Sisätautien ja kuntoutuksen sisätautilinjan hallinnollinen ylilääkäri Jukka Tolonen ja sisätauteihin erikoistuva lääkäri Paula Vartia-Danska suunnittelevat erikoistuvien lääkäreiden uutta koulutusmallia.

HUS Sisätaudit ja kuntoutus -tulosyksikössä ovat sisätauteihin erikoistuvat lääkärit Tuomas Teinonen ja Paula Vartia-Danska sekä sisätautilinjan hallinnollinen ylilääkäri Jukka Tolonen rakentaneet koulutusta varten uudentyyppisen blokkimallin. Siinä erikoistuvien lääkäreiden työ järjestetään kokonaan uudella tavalla. Tavoitteena on vahvistaa erikoistumiskoulutuksen osaamisperustaisuutta, tehdä erikoistuvien työstä entistä ennakoitavampaa ja samalla varmistaa, että eri sijoituspisteissä on sovittu määrä lääkäreitä.

Blokkimallilla toteuttavassa erikoistumiskoulutuksen uudistuksessa painotetaan aiempaa enemmän itse koulutustehtävää ja sitä, että koulutuksen aikainen työ on järjestettävä osaamisperustaisesti, ei paikkaamaan resurssipulaa.

Sisätauteihin erikoistuvat lääkärit suorittavat käytännössä lähes koko koulutuksensa muissa Meilahden sairaala-alueen tulosyksiköissä kuin Sisätautien ja kuntoutuksen tulosyksikössä. Sisätauteihin erikoistuneen lääkärin kenttä on laaja, ja hänen on hallittava aloja kardiologiasta reumatologiaan – ja kaikkea siltä väliltä.

Siispä Teinonen, Tolonen ja Vartia-Danska valmistelevat tammikuussa käyttöön tulevaa uutta blokkimallia. Siinä Meilahden kolmisenkymmentä sisätauteihin erikoistuvaa lääkäriä jaetaan muutaman ihmisen ryhmiin ja erikoistumiskoulutuksen alat jaetaan blokkeihin. Alustavassa suunnitelmassa esimerkiksi kardiologia saa isona erikoisalana kaksi blokkia. Jokaisen blokin sisällä on yksi pienryhmä aina neljä kuukautta kerrallaan. Pienryhmän jäsenet vuorottelevat eri sijoituspisteissä blokin sisällä. Blokkeihin on mahdollisuuksien mukaan sijoitettu myös ylimääräisiä lääkäreitä, jotka sijaistavat tarvittaessa kollegoitaan.

Blokkimalli vaatii joustoa ja uudelleen miettimistä

Blokkimalliin siirtyminen ei ole pelkkä tekninen suoritus.

”Blokkimalli vaatii joustoa ja asioiden uudelleen miettimistä muiltakin yksiköiltä, mutta osaamisperustaisuuden takia sijoitukset muuttuvat joka tapauksessa, joten ei tässä oikein ole vaihtoehtoja”, Tolonen toteaa.

Teinosen ja Vartia-Danskan mukaan erikoistuvat odottavat uutta mallia melko myönteisin mielin.

”Usein on olo, että on pelkkä paikasta toiseen liikuteltava resurssi eikä koulutettava tuleva erikoislääkäri. Hyvässä tapauksessa blokkimalliin siirtyminen voi tuoda selkeyttä siihen, että kyse todella on myös koulutuksesta eikä ainoastaan potilaiden hoidosta, vaikka se keskeisintä onkin”, Vartia-Danska sanoo.

Yksi erikoistuvien kokema ongelma on ollut tiettyjen sijoituspisteiden ylikorostuminen. Joskus erikoistuva lääkäri on joutunut työskentelemään pidempään yhdessä samassa paikassa kuin oppimisen kannalta olisi ollut tarpeen. Joskus taas olisi kaivattu lisää aikaa oppimisen varmistamiseksi.

”Nyt näyttää hyvältä siinä mielessä, että saisimme blokkimallilla jonkin verran korjatuksi tätä epätasapainoa”, Teinonen sanoo.

Blokkimalli on tarkoitus saada valmiiksi tammikuun aikana. Alkuvuodesta sisätautien linjalla päästään keräämään erikoistuvien sekä muiden yksiköiden kokemuksia siitä, miten uusi malli toimii.

__________________________________________________________________

Erikoistuvana lääkärinä HUSissa

HUSissa erikoistuvien lääkäreiden ohjausta kehitetään jatkuvasti. Tässä juttusarjassa esittelemme parannuksia, joita yksiköt ovat tehneet erikoistuvien lääkäreiden työoloihin ja koulutukseen.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.