Siirry pääsisältöön

Ammattilaiselle

Uutinen Julkaistu 22.2.2023 08.47

Siltasairaalan hankinnoissa onnistuttiin hyvällä yhteistyöllä ja suunnittelulla

Asiasanat:
  • hankinnat
  • hankintapalvelut
  • julkiset hankinnat

Johdonmukainen organisointi ja kilpailutusten aikatauluttaminen olivat tärkeässä asemassa Siltasairaalan hankintojen läpiviennissä. Keskeistä oli myös tiivis yhteistyö potilashoidon ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Tammikuussa järjestetyssä hankintaverkoston yhteistyökokouksessa perehdyttiin Siltasairaalaa-hankkeeseen, hankintojen toteutukseen ja keskusteltiin verkoston kanssa yhteisistä tulevaisuuden tavoitteista.

Timo Martelius, Leena Koponen ja Jarkko Pajarinen Siltasairaalassa.

Siltasairaala-hankkeen muutosjohtajana toiminut Jarkko Pajarinen esitteli hanketta hankintaverkostolle.

Siltasairaala on Meilahden sairaala-alueelle valmistunut uudisrakennus ja HUSin historian suurin rakennushanke. Toiminnan alkaessa tammikuussa 2023 rakennushanke jakautui kahdeksi sairaalaksi: Meilahden siltasairaalaksi ja Syöpäkeskukseksi.

Siltasairaalan aula ja näkymä

Johdonmukaisella suunnittelulla tärkeä rooli hankintojen läpiviennissä

Suuren sairaalahankkeen hankinnat olivat valtava työ HUSille. Hankinnat huomioitiin Siltasairaala-hankkeessa jo suunnitteluvaiheessa. Erityisesti sujuvien hoitoprosessien luomiseen ja uudenlaiseen teknologiaan on panostettu. Siltasairaalaan on hankittu muun muassa Euroopan ensimmäinen Raptor-Sali, jossa hoidetaan vaikeasti vammautuneita potilaita, esimerkiksi puukotus- ja ampumistapauksia sekä liikenneonnettomuuksien uhreja.

Sairaalan hankintojen laite- ja kalustevarustelun kokonaisbudjetti oli 44 miljoonaa euroa. Kilpailutuksia tehtiin 130 ja tilauksia 550 kappaletta. Suunniteltujen kilpailutusten lisäksi tuli myös jonkin verran suunnittelemattomia ja yllättäviä hankintatarpeita.

Hankintojen ja prosessien järjestelmällinen organisointi oli tärkeää. Kaikki Hankinnat-yksikön tiimit osallistuivat mukaan hankintoihin ja kilpailutukset aikataulutettiin kategoriakohtaisesti tiiviissä yhteistyössä potilashoidon ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Hankintasuunnittelijat kävivät tiiviitä vuoropuheluja ulkoisten sidosryhmien kanssa ja säännöllisillä seurantapalavereilla vahvistettiin tiivistä yhteistyötä.

”Kaikki suunnitellut hankinnat saatiin tehtyä aikataulussa, vaikka vauhtia ja vaarallisia tilanteita aiheuttivat niihin kohdistuneet pari viime hetken markkinaoikeusvalitusta. Ison kiitoksen ansaitsevat palvelupäällikkö Elina Turtia ja hankintasuunnittelija Aino Roponen, jotka pitivät kaikki langat käsissään hankintoja koordinoidessaan”, toteaa hankintajohtaja Timo Martelius.

Säännölliset yhteistyökokoukset edistävät hankintojen kehittämistä

Sairaanhoitopiirien hankintajohto ja Hanselin johto ovat tavanneet säännöllisesti yhteisen kehittämisen ja tiedonvaihdon merkeissä. Jatkossa osallistuvia organisaatioita tulee Hyvinvointialueuudistuksen myötä lisää. Tammikuun kokouksessa päätettiin tarttua Suomen Yrittäjien ja Kuntaliiton aloitteeseen, jolla pyritään yksinkertaistamaan hankintalainsääntöä. Se nähtiin kaikille tärkeäksi agendaksi.

Hankintaverkosto Siltasairaalassa
Hankintaverkoston kokoukseen osallistui Hansel, Tuomi-logistiikka, Sansia, Pohjanmaan hyvinvointialue sekä Varsinais-Suomen hyvinvointialue.

Hankintapalvelut kilpailuttaa koko HUSin sekä muiden asiakkaidensa hoito- ja yleistarvikkeiden, lääkintälaitteiden sekä kaluston ja palvelujen hankinnat tiiviissä yhteistyössä potilashoidon ja muiden ammattilaisten kanssa. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.