Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 1.7.2022 12.47

Siltasairaala valmistui aikataulussa

Asiasanat:
  • HUS
  • HUS Tilakeskus
  • rakennushanke

Helsingin Meilahdessa Siltasairaalan rakennusurakka on valmistunut aikataulussaan. Pääurakoitsija SRV luovutti tilat HUSin hallintaan 30.6. Potilaiden vastaanottaminen uudessa sairaalassa alkaa ensi vuoden alussa.

meilahden-siltasairaala.jpg

Siltasairaalan rakennustyöt valmistuivat Helsingin Meilahdessa. Potilaiden vastaanottaminen alkaa alkuvuonna 2023.

HUSin historian suurin, 305,5 miljoonaa euroa maksanut rakennushanke valmistui kesäkuun lopussa, kun vuonna 2018 alkanut vaativa työmaavaihe keskellä tiiviisti toimivaa sairaala-aluetta saatiin päätökseen.

”Rakentaminen sujui pääosin suunnitelmien ja aikataulun mukaisesti. Matkan varrella esiin tulleita asioita ratkottiin yhteisesti arkkitehtien, taloteknisten suunnittelijoiden, tilojen käyttäjien ja urakoitsijoiden kanssa. Nyt pitkän hankkeen valmistuessa tavoitteiden mukaisesti, voi sanoa, että olo on helpottunut”, rakennuttamisen projektipäällikkö Marita Perälä HUS Kiinteistöistä sanoo.

Sairaalarakennuksen valmistuttua työt jatkuvat vielä useita kuukausia tilojen varustamisella, kaluste-, laite- ja tietotekniikka-asennuksilla sekä kaikkien laitteiden ja talotekniikan huolellisella testaamisella. Lähes 70 000 bruttoneliömetrin laajuisen ja runsaasti uutta teknologiaa sisältävän sairaalan varustelu vie aikaa.

Siltasairaalassa tulee toimimaan muun muassa päivystys, leikkausosasto, teho-osasto, poliklinikoita, lääkehoitoyksikkö, vuodeosastoja ja magneettitutkimustilat. Kokonaisuudesta löytyy 58 tehohoitopaikkaa, 16 leikkaussalia, 4 vuodeosastoa, 215 sairaansijaa ja 69 päiväsairaalapaikkaa. Uuteen sairaalaan on rakennettu myös opetus- ja luentotiloja sekä lounasravintola, kahvila- ja apteekkitilat.

Iso puinen portaikko avarassa sairaalarakennuksessa.
Siltasairaala on saanut nimensä kahta rakennusosaa yhdistävästä sillasta. Kaksikerroksisessa sillassa on oleskeluportaikko ja neuvottelutiloja. Taideteokset asennetaan ennen sairaalan avautumista.

Henkilökunnan kanssa suunniteltu moderni sairaala

Siltasairaalaa on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä HUSin henkilökunnan kanssa. Suunnittelun lähtökohtana oli potilaan tarpeet ja kokemus.

”Siltasairaalan suunnittelussa oli aktiivisesti mukana yli 40 käyttäjäjäsentä, niin sairaanhoidon kuin tukipalvelujen edustajia. Yksiköidemme edustajilla on ollut merkittävä rooli suunnittelussa. Potilaan tarpeiden lisäksi yksi hankkeen tavoitteista oli optimaaliset työskentelyolosuhteet henkilöstölle”, sanoo Siltasairaalan hankesuunnittelua HUSissa johtanut arkkitehti Salla Itäaho HUS Tilakeskuksesta.

Sairaalaan rakennettavia tiloja testattiin toiminnallisesti, teknisesti ja esimerkiksi kalusteiden ja laitteiden sijoittelun osalta erikseen rakennettujen mallitilojen avulla, ennen kuin suunnitelmat tarkennettiin ja tilojen toteutus alkoi työmaalla. Mallitilojen testaamisessa oli mukana useita kokemusasiantuntijoita; potilaita ja omaisia.

Tehokkuutta suunnitteluun toi niin sanottu Big room -toimintamalli, joka kokosi säännöllisesti hankkeen osapuolet ja laajan asiantuntijajoukon yhteen.

”Big room -toiminta otettiin HUSissa käyttöön vuonna 2016 ensimmäisenä Siltasairaalan kohdalla, jossa toimintamallia jatkettiin menestyksekkäästi tähän kevääseen asti. Hyvien kokemusten perusteella se on vakiinnuttanut paikkansa HUSin suurimpiin rakennushankkeisiin”, Itäaho sanoo.

HUSissa nykyaikaiseen sairaalarakentamiseen kuuluu myös taide. Se toimii yhtenä keinona kehittää hoitoympäristöä terveyttä edistäväksi ja potilaan voimavaroja tukevaksi. Siltasairaalalle laadittiin oma taideohjelma, jonka mukaisesti on hankittu laaja, ammattimaisesti kuratoitu taideteosten kokonaisuus. Osa Siltasairaalan taideteoksista on toteutettu rakennustöiden yhteydessä ja osa asennetaan paikalleen ennen sairaalan käyttöönottoa. Tiedote 18.6.2021: Siltasairaalan julkisivu osana kattavaa taideohjelmaa.

Tietomallinnus apuna vaativassa rakennushankkeessa

Siltasairaalahankkeessa suunnittelun kaari oli pitkä. Tarve uudelle sairaalalle todettiin jo 2000-luvun alkupuolella. Esiselvitysten jälkeen ensimmäisiä tilatarvearvioita tehtiin 10 vuotta sitten, ja vuoden 2015 Siltasairaalan arkkitehtuurikilpailun jälkeen käynnistyi tarkka sairaalasuunnittelu.

”Toiminnallisesti erittäin haastavan suunnittelukohteen onnistumiselle kriittisen tärkeää oli saumaton yhteistyö käyttäjien ja tilaajan edustajien sekä suunnittelijoiden välillä”, sanoo Siltasairaalan pääsuunnittelija, arkkitehti Matti Anttila AW2-arkkitehdeistä, joka on osa arkkitehtuurikilpailun voittanutta Team Integrated Silta -työyhteenliittymää.

”Arkkitehtonisesta näkökulmasta tehtävä oli urani vaikein. Äärimmäisen kompleksisen tilaohjelman sijoittaminen erittäin kapealle ja monimuotoiselle tontille, useine liittymineen viereisiin rakennuksiin sekä maanalaisiin tiloihin oli aluksi suorastaan henkeäsalpaava haaste. Lisäksi rakennuksen tärkeä rooli kaupunkikuvassa täydentämässä Meilahden arvokasta rakennuskokonaisuutta ja ympäröivää miljöötä asetti omat vaatimuksensa arkkitehtuurin selkeydelle ja laadulle”, Anttila sanoo.

Suunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomioita myös rakennuksen energiatehokkuuteen, hyvään sisäilman laatuun ja luonnonvalon monipuoliseen hyödyntämiseen.

Siltasairaalan suunnittelussa hyödynnettiin vahvasti tietomallinnusta, eli rakenteista ja niiden tiedoista muodostettiin digitaalinen malli ja tarkat rakennussuunnitelmat. Tämä helpotti merkittävästi Meilahden kampuksen vanhan ja uuden rakenteen yhteensovittamista.

Virtuaalimalleista hyötyi myös Siltasairaalan toiminnallinen suunnittelu, sillä Cave-ympäristön (Computer Aided Virtual Environment) avulla henkilökunta ja potilaat pääsivät tutustumaan suunniteltuihin tiloihin 3D-laseilla.

Siltasairaalan tietomallinnus toi hankkeelle maailmanlaajuista näkyvyyttä. Uutinen 2.10.2020: Siltasairaala palkittiin maailman vaikuttavimpana tietomallipohjaisena julkisena rakennushankkeena.

Sairaalarakennuksen puiset hoitopaikat.
Syöpäkeskuksen päiväsairaalassa uudenlainen arkkitehtuuri näkyy kuusikulmion muotoisina potilaspaikkoina, hoitaja-asemina ja kattovalaisimina.

Ensimmäiset potilaat otetaan vastaan alkuvuonna 2023

Vuoden 2023 tammikuussa Siltasairaalaan muuttaa Töölön sairaalan nykyiset toiminnot, muun muassa ortopedia, traumatologia ja neurokirurgia sekä valtaosa nykyisen Syöpäkeskuksen toiminnoista.

Siltasairaalassa otetaan käyttöön kokonaan uudentyyppisiä hoitotiloja, kuten ensimmäisenä Euroopassa erityisvarusteltu RAPTOR-leikkaussali, jonka laitteisto mahdollistaa hengenvaarallisesta verenvuodosta kärsivän potilaan hoitamisen yhdessä paikassa. Uutinen 5.11.2019: HUSin Siltasairaalan RAPTOR-toiminnalla pelastetaan henkiä. Ainoa laatuaan on myös uusi neurokirurgian leikkaussali, jossa magneettikuvauslaite on käytettävissä kesken leikkauksen.

Siltasairaalan ensimmäiset potilaat otetaan vastaan alkuvuonna 2023. Saman kevään aikana sairaalatoiminta päättyy kokonaan Töölön sairaalassa. Yksiköiden muutoista ja toiminnan käynnistämisestä tiedotetaan tarkemmin syksyllä 2022.

Sidosryhmien vierailumahdollisuutta Siltasairaalaan harkitaan aikaisintaan loka-marraskuussa 2022.

Sairaalarakennuksen aula, jossa korkealla valkoisella seinällä seinämaalaus.
Siltasairaalan pääaulaa koristaa suuri seinäruusu. Rosarium-teos jatkuu myös muualla rakennuksessa hankkeen taideohjelman mukaisesti.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.