Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 2.10.2020 08.56

Siltasairaala palkittiin maailman vaikuttavimpana tietomallipohjaisena julkisena rakennushankkeena

Maailmanlaajuisen Tekla Global Building Information Modeling (BIM) Awards -kilpailun kategoriassa Julkiset rakennushankkeet / Best Public Project voittajaksi on 1.10.2020 julistettu HUSin Siltasairaala.

havainnekuva Siltasairaalan tietomallista

Joka toinen vuosi järjestettävässä kilpailussa palkitaan maailman vaikuttavimmat tietomallipohjaiset rakennushankkeet, joissa käytetään Tekla-ohjelmistoja. Kilpailu on tarkoitettu projekteille, jotka laajentavat rakennesuunnittelun ja rakennustietojen mallinnuksen käyttöalueita innovatiivisella tavalla.

Siltasairaala valittiin voittajaksi omassa kategoriassaan Julkiset rakennushankkeet. Kansainvälinen, alan asiantuntijoista koostuva tuomaristo arvioi projektit kiinnittäen huomiota yhteistyöhön, toteutukseen, innovatiivisuuteen ja rakennettavuuteen.

"Voittajaprojekteissa yhdistyy täydellisesti teknologian hyödyntäminen uraauurtavilla tavoilla ja rohkeus rikkoa rajoja fiksumman ja tehokkaamman suunnittelu- ja rakentamisprosessin saavuttamiseksi" sanoo Aarni Heiskanen, kansainvälisen tuomariston jäsen, rakentamisen innovaatioagentti, arkkitehti, konsultti ja liiketoimintaohjelmistojen kehittäjä.

Tänä vuonna kilpailuun osallistui 36 maasta yhteensä 135 projektia, jotka olivat paikallisten Tekla BIM Awards 2019 ja 2020 -kilpailujen voittajia. 

Tietomallit tärkeässä roolissa Siltasairaalan
suunnittelussa ja toteutuksessa

Siltasairaalan suunnittelussa tehokas Big room -työskentelytapa kokoaa suunnittelijat, tilaajan, käyttäjät ja urakoitsijat säännöllisesti yhteen. Tietomalleilla on tärkeä rooli yhteistyössä, suunnittelun visualisoinnissa loppukäyttäjille sekä eri suunnittelualojen ja aliurakoitsijoiden koordinoinnissa koko suunnitteluprosessin ajan.

"HUSin henkilökunnan kanssa käydyssä vuoropuhelussa on hyödynnetty Cave-virtuaaliympäristöä ja 3D-laseja visualisoimaan ja hahmottamaan tilaratkaisuja sekä helpottamaan tilojen toiminnallisuuden suunnittelua", kertoo arkkitehti Salla Itäaho HUS Tilakeskuksesta.

"Tietomalleja on hyödynnetty myös projekti- ja aikatauluhallinnassa sekä haasteellisten liityntöjen toteuttamisessa uusien ja vanhojen rakenteiden välillä", sanoo projektipäällikkö Marita Perälä HUS Kiinteistöistä.

Digitaalisesti koostetut mallit sisältävät rakennuksen täsmällisen geometrian ja tiedot, joita tarvitaan rakentamisen, osien valmistuksen ja hankintatoimen tukena rakennusvaiheessa. Suunnitelmien tarkastaminen työmaalta käsin on nopeaa, koska tietomalliin pääsee myös mobiililaitteilla. Tehokas tiedonhallinta on ollut välttämätöntä, kun kohteessa on yhteensä 16 eri suunnittelualaa ja 194 osamallia.

Meilahteen rakenteilla oleva Siltasairaala valmistuu kesällä 2022, jonka jälkeen tilojen varustelu jatkuu muun muassa laite- ja kalusteasennuksilla. Ensimmäiset potilaat otetaan vastaan vuoden 2023 alussa.

 

Lisätietoa Tekla Global BIM Awardsista, kilpailuprojekteista ja voittajista: 
https://www.tekla.com/bim-awards/winners

​Teklan suomenkielinen uutinen kilpailusta täällä

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.