Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 14.10.2021 15.07

Silmätautien varhainen tunnistaminen ehkäisee heikkonäköisyyttä ja sokeutta

Asiasanat:
  • silmätaudit
  • näkö

Tänään 14.10. vietetään Maailman näköpäivää, jonka tarkoituksena on nostaa esille silmäterveyttä. Erilaiset silmätaudit voivat heikentää näkökykyä, minkä vuoksi niiden tunnistaminen ajoissa on tärkeää.

Silmätutkimus

Työikäisten merkittävin estettävissä oleva heikkonäköisyyden ja näkövammaisuuden syy on diabeettinen verkkokalvosairaus. Seniorikansalaisilla silmänpohjan ikärappeuma ja kaihi ovat yleisimpiä syitä heikkonäköisyyteen.

”Näitä yleisiä silmätauteja voi ennaltaehkäistä itse. Tupakointi ja ylipaino suurentavat merkittävästi riskiä sairastua niistä jokaiseen. Muutenkin omista elintavoistaan, kuten monipuolisesta ruokavaliosta huolehtimalla voi pienentää heikkonäköiseksi tulemisen riskiä”, ylilääkäri Tero Kivelä HUSin Silmätaudeista kertoo.

Näkö on hyvä tarkistuttaa säännöllisesti

On tärkeää tunnistaa näkökykyä heikentävät silmätaudit ajoissa.

”Näön tarkkuuden heikkeneminen voi olla merkki kaihista tai silmänpohjan ikärappeumasta. Jos käy säännöllisesti silmien tarkastuksessa, voidaan niiden ensimerkit havaita hyvissä ajoin”, Kivelä kertoo.

Diabeettinen retinopatia pitäisi havaita jo ennen näön heikkenemistä. Kunnat järjestävät siksi säännöllisesti oman alueensa diabeetikoille silmänpohjakuvauksia.

”Jos on yli 50-vuotias eikä ole koskaan käynyt silmätarkastuksessa, nyt on hyvä aika aktivoitua”, Kivelä muistuttaa.