Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 25.3.2021 15.06

Sigrid Juséliuksen Säätiön 750 000 euron suurapuraha CAR-T-soluterapian kehittämiseen

Asiasanat:
  • syöpäsairaudet
  • syöpä
  • tutkimus

Helsingin yliopiston professori, HUSin Syöpäkeskuksen ylilääkäri Sirpa Leppä ja Helsingin yliopiston professori Päivi Ojala kehittävät viisivuotisessa hankkeessaan soluterapiahoitoa verisyöpiin ja kiinteisiin kasvaimiin.

Immunoterapiassa potilaan puolustusjärjestelmän soluja aktivoidaan hyökkäämään tehokkaammin syöpäsoluja vastaan.

Immunoterapiassa potilaan puolustusjärjestelmän soluja aktivoidaan hyökkäämään tehokkaammin syöpäsoluja vastaan.

Immunoterapiassa potilaan puolustusjärjestelmän soluja aktivoidaan hyökkäämään tehokkaammin syöpäsoluja vastaan. Geeniteknologiaan perustuva CAR-T-soluterapia on yksi lupaavimmista uusista syövän hoitomuodoista, ja hyviä tuloksia on jo saatu teknologian soveltamisesta verisyöpien hoitoon. Kiinteiden kasvaimien hoitoon soveltamisessa läpimurto on kuitenkin vielä saavuttamatta.

Helsingin yliopiston professori Päivi Ojala sekä professori, HUSin Syöpäkeskuksen ylilääkäri Sirpa Leppä ovat saaneet yhteensä 750 000 euron suurapurahan Sigrid Juséliuksen Säätiöltä CAR-T-soluterapian kehittämiseen.

Viisi vuotta kestävässä tutkimushankkeessaan “Chimeric Antigen Receptor (CAR)-T cell therapy for haematological and solid cancers: from bench to bedside” professorit selvittävät soluterapiahoidon mahdollisuuksia sekä verisyöpien että kiinteiden kasvaimien hoitoon: tutkimushankkeen tavoitteena on tehdä CAR-T-soluvalmisteista mahdollisimman tehokkaita, kohdennettuja ja turvallisia.

Tavoitteena nostaa suomalainen tutkimus soluterapian kehityksen etulinjaan

Tämän vuoden toukokuussa alkava tutkimusprojekti jakautuu kahteen vaiheeseen: prekliinisessä vaiheessa Ojalan ja Lepän tutkimusryhmät tekevät muun muassa solututkimuksia ja selvittävät hoitojen tehoa ja turvallisuutta laboratoriossa eläinmallien avulla.

Tutkimusta tehdään yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun kanssa. Veripalvelu vastaa CAR-T-soluvalmisteen kehittämisestä omassa solutuotantokeskuksessaan.

Kun soluterapiavalmisteen teho ja turvallisuus on osoitettu, tutkimus siirtyy kliiniseen vaiheeseen. Kliinisessä vaiheessa tutkimukseen otetaan mukaan potilaita, joiden syöpä on edennyt pitkälle ja joille muut hoidot eivät enää tehoa. Professori, ylilääkäri Sirpa Leppä vastaa HUS Syöpäkeskuksessa kliinisen tutkimusprotokollan laatimisesta ja tutkimuksen suorittamisesta.

”Tavoitteenamme on nostaa suomalainen tutkimus soluterapian kehityksen etulinjaan. Haluamme tehostaa merkittävästi tulevaisuuden yksilöllistä lääkehoitoa ja siten parantaa myös potilaiden elämänlaatua”, Ojala ja Leppä kertovat.
 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.